Menu

БЛОГ

Как да запазим косата си здра-ва през лятото

Лятото вече е тук и е време за така чаканата почивка. Може би първото нещо, което слагаме в багажа си за морето е слънцезащитния крем. Всички се стараем да защитим кожата си и като че ли пренебрегваме косата си. Докато ние сме щастливи на плажа, косата ни страда. Силната слънчева радиация, хлорираната вода в басейните, солената вода са изключително вредни и променят фоликула (външния слой) на косъма.

Минералите и ползите от тях за здравето

Минералите са вид микроелементи, от които се нуждаем, за да поддържаме тялото си здраво. В зависимост от количеството, в което се съдържат в организма, минералите биват два вида: микроелементи, които се срещат в много малки количества в организма -желязо, цинк, селен, мед и други и макроелементи, които се срещат в голямо количество в организма - натрий, калций, калий, хлор, магнезий и фосфор.

Как да се защитим от слънцето през лятото

Повечето от нас знаят колко важно е носенето на слънцезащитен крем през летните месеци, за да се избегнат слънчеви изгаряния и вреди по кожата. Слънчевата светлина може да е полезна за нас – тя е важен източник на Витамин Д, който е важен за здравите кости, както и за стимулирането нивата на серотонин, подобрявайки настроението. Прекаленото излагане на слънце обаче може да увреди кожата.

Как да избегнем чревни инфекции преди морето?

Наближават горещите дни и дълго чаканите летни отпуски. Не е тайна, че не само децата, но и възрастните обичат почивката на море. Още повече, това не само ви помага да се отпуснете, но е и полезно за здравето: яркото слънце, ласкавото море, множеството свежи плодове, активните развлечения. Възможности и посоки много, но коя от тях ще изберете в голяма степен зависи от Вас самите, а не от мястото за почивка.

Инсомния (безсъние)

Всеки човек се нуждае от качествен и здравословен сън. Сънят е част от естествения ни биоритъм. По време на съня нашия организъм се възстановява, поддържат се жизнено важни системи като имунната, опорно-двигателната и нервната системи. Необходимото количество сън е трудно да се определи, защото нуждите на всеки организъм са индивидуални.

Пробиотици

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които оказват благоприятен ефект върху човешкия организъм, подобрявайки микробния баланс в червата . Още от древността нашите прадеди са заквасвали кисело мляко и кефир ,които били основен източник на различни култури от ползотворни микроорганизми. Днес в аптечната мрежа се намира голям набор от различни пробиотици.

Пролетна умора

След дългата и студена зима настъпва пролетта-сезон на пробуждане и ново начало, зараждане на нов живот, пречистване и не на последно място – пролетна умора, състояние наричано още с термина астения. Резките промени във времето и значителните температурни амплитуди през пролетните дни карат мнозина да се чувстват отпаднали и уморени.

Какво представляват водоразтворимите ВИТАМИНИ и как да ги приемаме

Водоразтворимите витамини се разпространяват и транспортират свободно в организма. Както показва и името им те се разтварят във вода. Излишното количество от тях се освобождава чрез бъбреците. Към водоразтворимите витамини спадат витамин С и витамините от група В.

Стрес, безпокойство, напрежение? Как да се преборим?

Стресът е изключително опасен враг не само за нашето здраве, но и за самочувствието, за привлекателната външност, за позитивните мисли и положителната нагласа към света. Стресовото напрежение в последно време оказва значително влияние на живота и всекидневието ни.

Как да пазим очите си здрави?

Зрението е най-ценното от всички наши сетива, защото осигурява 80% от информацията ни за околната среда. Зрителната функция на човешкото око се променя с възрастта, променят се рисковете и вероятността за различни заболявания.

Есенните плодове и как да засилим техният здравословен ефект в грижата за имунитета и устойчивостта на организма към вирусите и инфекциите

Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива. Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни. И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен. Есента в България носи своето изобилие от плодове: грозде, круши, ябълки, нар, мушмули и др. Всеки един от тези плодове се отличава с изключително полезни качества и свойства.

Да останем здрави по време на кризи

Някои хора мислят за здравето си предварително, други едва след като са се разболели. Можем ли да съхраним здравето си по време на финансови, пандемични и политически кризи и социални преходи и преустройства? Хората не винаги са живеели в сигурни и благоустроени общества, и света търпи постоянни промени. Може би не трябва да сравняваме здравните системи само с най добрите, а и с по лошите, или със състоянието им в миналото.

Какво представляват ВИТАМИНИТЕ и как да ги приемаме

Този и следващият месец ще обърнем малко повече внимание на витамините. В предвид на сегашната ситуация всеки гледа да засили имунитета си, но знаем ли кой витамин за какво ще помогне? Повечето хора предпочитат комбинираните варианти, под формата на таблетки или разтворими такива. Хубави варианти от голям набор витамини и минерали предлагат AboPharma A-Z, Alive, Centrum и още много други. Спрем ли се на този вариант ще приемем една богата вариация на витамини, но в малки дози.

Летните вируси

Здравей, лято! Здравей, ваканция! Здравейте, безгрижни летни дни! Всички се настройваме позитивно и сме амбицирани да изживеем едно прекрасно и незабравимо лято на море или планина. Избираме дестинация за отдих и почивка или за вълнуващи преживявания и приключения. И за да не се превърне почивката в неприятен спомен, свързан със срещата ни с летен вирус, трябва да сме информирани и подготвени по всякакъв начин да го предотвратим.

Колко опасни са слънчевите лъчи и как да се предпазим от тяхното негативно въздействие

Как да се защитим от слънцето? Необходимо ли е това? Кои лъчи са вредни и кои полезни? Какви слънцезащитни средства да използваме? Тези въпроси си задава всеки през лятото, особено преди почивка в планината или на море. За да си отговорим адекватно на тях обаче, трябва най-напред да си изясним какво става, когато слънцето огрее човешката кожа. Слънчевата светлина, която достига до нас, съдържа 2 вида ултравиолетови лъчи – A (UVA) и B (UVB).

Как да повишим защитните механизми на имунната си система от нашествието и предизвикателствата на корона вируса

Едва ли има някой, който да не си задава въпроса: „Защо ни се случи това? Защо ни нападна така този коронавирус?“ Може би просто сме си го заслужили…тогава, когато човешкият ум е изгубил способността да се удивлява, да се изненадва, да се шокира, тогава, когато сетивата са наситени от гледки, вкусове, преживявания, точно тогава едно миниатюрно създание, успя да ни изненада, успя да сгромоляса света ни и само за миг сигурното стана несигурно.