Menu

БЛОГ

Проблеми с жлъчката: причини, симптоми, лечение

При застудяването на времето и наближаването на коледните празни-ци, ставаме все по-податливи на же-ланието си да хапнем нещо вредно. Това “отпускане на края” обаче може да се отрази зле не само на фигурата ни, но и да ни причини проблеми с ня-кои органи, като например жлъчката.

Болки в ставите – причини, симптоми, лечение

През студените месеци ставите често се обаждат, особено при налична стара травма или хронично възпаление. Болката в ставите е често срещано състояние, което може да засегне хора от всички възрасти. Тя може да бъде причинена от различни фактори, включително:

Здравословно хранене и предложение за меню

Ако имате завишени стойности на т.н. лош холестерол е важно да се съобразите с това, което приемате като храна. Какви храни да се избягват при завишен лош холестерол? - Сладкиши, които съдържат рафинирана захар и трансмазнини. - Зеленчуци приготвени с масло и сметана

Ухапване от насекоми

Описание на състоянието: Ухапванията или ужилванията от пчели, комари, оси, бълхи, кърлежи, други насе-коми или отровни паяци могат да причинят болка, сърбеж, подуване или друга възпа-лителна кожна реакция. В повечето слу-чаи, те не са опасни и могат да бъдат леку-вани у дома. Някои ужилвания предизвик-ват тежка алергична реакция, като може да се стигне до анафилактичен шок.

Как да подсилим имунната система при децата през есента

Здравето на децата е приоритет номер едно за всеки родител. Никой не иска малчуганът му да се чувства зле и да боледува често. Ето защо е много важно да предпазим децата от неприятни вируси и инфекции. Това понякога изглежда много трудно и дори невъзможно, най-вече когато малчуганите тръгнат на детска градина или училище, след дългата лятна ваканция.

Храни, които да включим в есенната подготовка за зимния сезон

През есента трябва да обърнем вни-мание на храненето си и да го приве-дем в синхрон с настроението на при-родата. Това ще премахне стресът при адаптиране към климатичните проме-ни, смяната на времето, осигуряване на нуждите на тялото от определени затоплящи, хидратиращи и подхран-ващи храни. .

Алопеция (Косопад) - причини, превенция, подхранване

Според трихолози (специалисти в изслед-ването на косата) на ден е нормално да падат от 50 до 100 косъма. Но когато косата започва да оредява, накъсва се и пада пре-комерно много, идва момент, в който да се замислим къде е причината. Вариантите може да са много:

Пролетно прочистване на организма

Пролетта идва, а с нея и желанието ни да прочистим организма си от зимните храни, по-бедни на полезни вещества и често по-натоварващи черният дроб, стомашно-чревния тракт и отделителната ни система. Дори и винаги да внимаваме с храната, която приемаме и да спортуваме редовно, тялото ни отново се нуждае от детоксикация, поради токсините, които освен от храната, могат да дойдат и от въздуха и водата.

Как да се справим с безсънието

Пълноценният сън е от съществено значение за нашето здраве. От него зависят работоспособността и жизне-ният тонус, способността за справяне с ежедневния стрес, устойчивостта на различни болестотворни фактори. Сънят е важен, както за физическото, така и за психоемоционалното състо-яние. За да се чувстваме отпочинали след сън, важно е той да е бил не само достатъчно продължителен, но и пъл-ноценен.

Гъбички по краката

Лятото е сезон, в който можем да се заразим от някои инфекции. Пример са гъбичките по краката (Тинеа Педис), с основно засягане на ходилата и пръстите. Може да премине към ноктите. Причинява сърбеж между пръстите, зачервяване и сърбеж на ходилата, до напуквания и вто-рични бактериални инфекции. Благоп-риятства се от прекомерното потене на ходилата, и посещение и ходене боси на обществени места като басейни и душове. Инфекцията може да се предава чрез директен контакт със заразен човек или чрез докосване на повърхности, които са били в контакт със кожата на заразен

Профилактика и лечение на вирусни и бактериални инфекции

Захладняването на времето идва с приготвянето на топлите дрехи и грижата за отопление. Но заедно с това е добре да се помисли за иму-нопрофилактика, подготовка за сезо-на на вирусите. Особено в светлината на намаляваща сила на антибиоти-ците след свръхизписването им при ковид пандемията. Пациентите с хро-нични заболявания на дихателните пътища знаят че при първа поява в аптеките на противогрипните ваксини трябва да се защитят срещу актуалните за сезона щамове на грипа.

АЛКАЛИЗИРАНЕ НА ОРГАНИЗМА. АЛКАЛНА ВОДА

Водата е най-полезната за пиене теч-ност за организма ни. Тя хидратите клетките и им дава живот. Една от функциите на водата е да алкализира тялото, което е от голямо значение за здравето ни. Ето защо е добре да пием алкална вода. Терминът „алкална“ се отнася до нивата на рН баланс на водата. Той се измерва в диапазона от 0 до 14. Единствената разлика между този тип вода и обикновената чешмяна вода е нивото на рН. Водата от чешмата има ниво на рН около 7.5. Алкалната вода има по-високо рН от 8 до 9.

Поленова алергия! Помощ!

Пролетта вече се усеща във въздуха, дори и буквално, заради цветния прашец, чието количество ще се увеличи с повишаването на температурите навън, а това от своя страна ще предизвика бум на сезонните алергии и сенната хрема, наричана още алергичен ринит или полиноза. Всъщност полените (основните виновни-ци) са невидими за невъоръженото човешко око “мъжки” семена от житен, дървесен или тревист произход, които носени от въздуха и вятъра изминават големи разстояния.

Косопада - причини и решения

Какво представлява косопад ? Медицинският термин за косопад е алопеция, за да се обозначи всеки вид косопад, засягащ която и да е област от главата, крайниците или тялото. Косопадът може да се дължи на много и различни причини, включително генетични и фактори от околната среда. Интересен е фактът, че много заболявания могат да протичат един-ствено или основно с оплакване от ко-сопад.

Вредни ли са слънчевите лъчи за кожата и как да се предпазим

През лятото, един от най-добрите ни приятели е слънцето. Освен, че ни дарява с дълги, слънчеви и безгрижни летни дни на плажа, той ни помага да овладеем и заболявания – като псориазис, акне, някои метаболитни заболявания и т.н. Но както и добра страна, то може да окаже и негативно въздействие върху нашата кожа, като ускори процесите на стареене на кожата, образуване на хиперпигментация и сериозно да покачи рискът от злокачествени заболявания.

Къде се намира имунната система?

Във време, когато всеки мисли как да си защити организма от вируси и бактерии, дали се замисля къде се намира имунната система? Имунната система е разпръсната по целия организъм и храносмилателната система играе важна роля за имунитета. Нашата имунна система работи 24 часа 7 дни в седмицата и нашият организъм непрекъснато се бори с външни фактори.

Какво представляват нутриен-тите?

Храната е жизненоважна за всяко живо същество. Всеки отговорен към здравето си човек вече е и добре запознат с важността на разнообра-зното, балансирано хранене. Но замисляме ли се какво точно представлява храната? С храната човек приема множество и различни субстанции – и почти всяка от тях има своята роля. Но онова, което ни дава енергия, което ни поддържа здрави и ни дава материал за изграждане на тялото, са нутриентите – веществата, без които не можем.

Как да подсилим имунната система след боледуване

Доста често говорим за нея, но какво всъщност представлява тя? Всъщност тази система е съвкупност от милиарди биологични структури и процеси в организма, които ни предпазват от различни заболявания. Когато нашият организъм отслабне, имунната ни система също отпада и по-този начин вирусните клетки достигат до нас почти безпроблемно. Ето защо е нужно да я поддържаме силна.

Как да запазим косата си здра-ва през лятото

Лятото вече е тук и е време за така чаканата почивка. Може би първото нещо, което слагаме в багажа си за морето е слънцезащитния крем. Всички се стараем да защитим кожата си и като че ли пренебрегваме косата си. Докато ние сме щастливи на плажа, косата ни страда. Силната слънчева радиация, хлорираната вода в басейните, солената вода са изключително вредни и променят фоликула (външния слой) на косъма.

Природни имуностимуланти

Ако не се храним добре или сме подложени на стрес и обездвижване е добре да приемаме различни имуностимуланти. Ето някои природни такива: > Черният бъз освен имуностимулатор, „носи“ на организма и други екстри: той е антиоксидант, понижава холестерола, подобрява външния вид и дейността на сърцето. Освен всичко това подпомага лечението на кашлица, настинка, грип, бактериални и вирусни инфекции.

Да се ваксинираме ли?

Предвид актуалния въпрос за ваксините срещу COVID-19 и въпроса, който много хора си задават: „Да се ваксинирам или не?“ ще ви представим гледната точка на Уницеф и наш колега магистър-фармацевт Николай Тодоров от Видин. Ето първо какво казва той: „Последната година и нещо, в хода на ковид кризата, се опитвах да си отговоря, къде ползвайки професионални знания, къде с прост логически анализ на следните силогизми: Държавата като част от световния политически мениджмънт, видите ли, иска да ни навреди с тези ваксини!

Минералите и ползите от тях за здравето

Минералите са вид микроелементи, от които се нуждаем, за да поддържаме тялото си здраво. В зависимост от количеството, в което се съдържат в организма, минералите биват два вида: микроелементи, които се срещат в много малки количества в организма -желязо, цинк, селен, мед и други и макроелементи, които се срещат в голямо количество в организма - натрий, калций, калий, хлор, магнезий и фосфор.

Как да се защитим от слънцето през лятото

Повечето от нас знаят колко важно е носенето на слънцезащитен крем през летните месеци, за да се избегнат слънчеви изгаряния и вреди по кожата. Слънчевата светлина може да е полезна за нас – тя е важен източник на Витамин Д, който е важен за здравите кости, както и за стимулирането нивата на серотонин, подобрявайки настроението. Прекаленото излагане на слънце обаче може да увреди кожата.

Как да избегнем чревни инфекции преди морето?

Наближават горещите дни и дълго чаканите летни отпуски. Не е тайна, че не само децата, но и възрастните обичат почивката на море. Още повече, това не само ви помага да се отпуснете, но е и полезно за здравето: яркото слънце, ласкавото море, множеството свежи плодове, активните развлечения. Възможности и посоки много, но коя от тях ще изберете в голяма степен зависи от Вас самите, а не от мястото за почивка.

Инсомния (безсъние)

Всеки човек се нуждае от качествен и здравословен сън. Сънят е част от естествения ни биоритъм. По време на съня нашия организъм се възстановява, поддържат се жизнено важни системи като имунната, опорно-двигателната и нервната системи. Необходимото количество сън е трудно да се определи, защото нуждите на всеки организъм са индивидуални.

Пробиотици

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които оказват благоприятен ефект върху човешкия организъм, подобрявайки микробния баланс в червата . Още от древността нашите прадеди са заквасвали кисело мляко и кефир ,които били основен източник на различни култури от ползотворни микроорганизми. Днес в аптечната мрежа се намира голям набор от различни пробиотици.

Пролетна умора

След дългата и студена зима настъпва пролетта-сезон на пробуждане и ново начало, зараждане на нов живот, пречистване и не на последно място – пролетна умора, състояние наричано още с термина астения. Резките промени във времето и значителните температурни амплитуди през пролетните дни карат мнозина да се чувстват отпаднали и уморени.

Какво представляват водоразтворимите ВИТАМИНИ и как да ги приемаме

Водоразтворимите витамини се разпространяват и транспортират свободно в организма. Както показва и името им те се разтварят във вода. Излишното количество от тях се освобождава чрез бъбреците. Към водоразтворимите витамини спадат витамин С и витамините от група В.

Стрес, безпокойство, напрежение? Как да се преборим?

Стресът е изключително опасен враг не само за нашето здраве, но и за самочувствието, за привлекателната външност, за позитивните мисли и положителната нагласа към света. Стресовото напрежение в последно време оказва значително влияние на живота и всекидневието ни.

Как да пазим очите си здрави?

Зрението е най-ценното от всички наши сетива, защото осигурява 80% от информацията ни за околната среда. Зрителната функция на човешкото око се променя с възрастта, променят се рисковете и вероятността за различни заболявания.

Есенните плодове и как да засилим техният здравословен ефект в грижата за имунитета и устойчивостта на организма към вирусите и инфекциите

Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива. Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни. И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен. Есента в България носи своето изобилие от плодове: грозде, круши, ябълки, нар, мушмули и др. Всеки един от тези плодове се отличава с изключително полезни качества и свойства.

Да останем здрави по време на кризи

Някои хора мислят за здравето си предварително, други едва след като са се разболели. Можем ли да съхраним здравето си по време на финансови, пандемични и политически кризи и социални преходи и преустройства? Хората не винаги са живеели в сигурни и благоустроени общества, и света търпи постоянни промени. Може би не трябва да сравняваме здравните системи само с най добрите, а и с по лошите, или със състоянието им в миналото.

Какво представляват ВИТАМИНИТЕ и как да ги приемаме

Този и следващият месец ще обърнем малко повече внимание на витамините. В предвид на сегашната ситуация всеки гледа да засили имунитета си, но знаем ли кой витамин за какво ще помогне? Повечето хора предпочитат комбинираните варианти, под формата на таблетки или разтворими такива. Хубави варианти от голям набор витамини и минерали предлагат AboPharma A-Z, Alive, Centrum и още много други. Спрем ли се на този вариант ще приемем една богата вариация на витамини, но в малки дози.

Летните вируси

Здравей, лято! Здравей, ваканция! Здравейте, безгрижни летни дни! Всички се настройваме позитивно и сме амбицирани да изживеем едно прекрасно и незабравимо лято на море или планина. Избираме дестинация за отдих и почивка или за вълнуващи преживявания и приключения. И за да не се превърне почивката в неприятен спомен, свързан със срещата ни с летен вирус, трябва да сме информирани и подготвени по всякакъв начин да го предотвратим.

Колко опасни са слънчевите лъчи и как да се предпазим от тяхното негативно въздействие

Как да се защитим от слънцето? Необходимо ли е това? Кои лъчи са вредни и кои полезни? Какви слънцезащитни средства да използваме? Тези въпроси си задава всеки през лятото, особено преди почивка в планината или на море. За да си отговорим адекватно на тях обаче, трябва най-напред да си изясним какво става, когато слънцето огрее човешката кожа. Слънчевата светлина, която достига до нас, съдържа 2 вида ултравиолетови лъчи – A (UVA) и B (UVB).

Как да повишим защитните механизми на имунната си система от нашествието и предизвикателствата на корона вируса

Едва ли има някой, който да не си задава въпроса: „Защо ни се случи това? Защо ни нападна така този коронавирус?“ Може би просто сме си го заслужили…тогава, когато човешкият ум е изгубил способността да се удивлява, да се изненадва, да се шокира, тогава, когато сетивата са наситени от гледки, вкусове, преживявания, точно тогава едно миниатюрно създание, успя да ни изненада, успя да сгромоляса света ни и само за миг сигурното стана несигурно.