Menu

Летните вируси

Здравей, лято! Здравей, ваканция! Здравейте, безгрижни летни дни!

Всички  се настройваме позитивно и сме амбицирани да изживеем едно прекрасно и незабравимо лято на море или планина. Избираме дестинация за отдих и почивка или за вълнуващи преживявания и приключения. И за да не се превърне почивката  в неприятен спомен, свързан със срещата ни с летен вирус, трябва да сме информирани и подготвени по всякакъв начин да го предотвратим.

Има няколко вида летни вируси, които биха ни смутили ваканцията, ако случайността ни срещне с тях.

Това са : -ентеровируси, аденовируси, ротавируси, парагрипни вируси.

Ентеровирусите навлизат в организма основно чрез храносмилателния тракт, при консумация на замърсена храна и вода, също и от поглъщане на вода от басейни. Предизвикват стомашно-чревни оплаквания(колики, гадене, повръщане), респираторни инфекции, конюнктивити. Инфекциите много често протичат безсимптомно или продължават от 2 до 4 дни. Повечето от хората, заразени с летни ентеровируси са преносители, но нямат изразени симптоми и могат много лесно да предадат инфекцията.

Аденовирусите се разпространяват по въздушно-капков път при близък контакт със заразоносител. Проникват в организма през носа или очите. Те са доста устойчиви във външната среда, на стайна температура могат да преживеят около 2 седмици. В повечето случаи инфекциите протичат леко и безсимптомно. Проявяват се като фарингити или конюнктивити.

Ротавирусите засягат предимно малки деца на възраст от 6 мес. до 5 год. Предизвикват усилена перисталтика, диария, повръщане. Най-страшното при ротавирусните инфекции е, че поради обилното повръщане и диария малките деца много бързо се дехидратират. Затова е нужна адекватна рехидратация през устата със солеви разтвори. При по-тежко състояние се налага хоспитализация за възстановяване на течностите  по венозен път.

Норовирусите засягат всички възрасти и се разпространяват много бързо основно чрез фекално-орален механизъм, т.е. чрез мръсни ръце. Причиняват гастроентерит. Основен и водещ симптом е обилното и многократно повръщане,  диария, гадене и по-рядко висока температура и втрисане. Най-често попадат в организма от замърсена храна- листни зеленчуци, немити плодове, миди, стриди.

Парагрипните вируси се предават предимно по въздушно-капков път. Причиняват инфекции на горните дихателни пътища, очите и ушите. Изразяват се в болки в гърлото, кашлица, конюнктивит. Болните са отпаднали, страдат от липса на апетит, но нямат болката в мускулите, което е характерно за зимния грип.

Лечението на летните вирусни инфекции е симптоматично, в зависимост от проявите. Използват се медикаменти при температура, против разстройство или повръщане. Хубаво е да приемаме пробиотици, които  ще повишат имунитета ни и ще намалят времето за боледуване. Самолечението с антибиотици е недопустимо. При по-продължително боледуване – 4-5дни трябва да потърсим лекарска помощ. Докторът ще реши дали инфекцията е прераснала в бактериална и ще назначи съответното антибиотично лечение.

Децата са най-уязвими и податливи на вирусни инфекции. Най-важното, което трябва да знаят родителите за превенцията на вирусната инфекция през лятото, е необходимостта от спазването на строги хигиенни навици. Симптоми, които би трябвало да ви насочат бързо към лекарска консултация, са появата на секреция от носа, болки в гърлото, кихане и кашлица, болки в корема, гадене, повръщане, температура, обща отпуснатост. Също така не подценявайте зачервяването на очите, сълзенето и паренето.

Не позволявайте на летните вируси да ви развалят приятните емоции, които лятото ви предоставя. Избирайте по-спокойни места за почивка, без ступване на много туристи. Мийте често ръцете си! Плодовете и зеленчуците, които консумирате измивайте със силна струя студена вода! Избирайте места за хранене с добра хигиена и спазвайте дистанция!