Menu

АЛЕРГИЯ

Първите описания на алергията датират от 4 век пр.н.е. когато Хипократ отбелязва появата на стомашно-чревните оплаквания и кожни обриви, причинени от някои продукти, най-често от кравето мляко.

А какво представлява АЛЕРГИЯТА?

Тя е патологична реакция на организма към определени вещества на околната среда (полени, лекарства, животни, храни и др.) – наречени алергени. Някои хора при допир с определен алерген се появява свръхчувствителност (повишена реактивност) към тях.

При алергичната реакция  организма на човека възприема алергените, като заплаха и това предизвиква бурен отговор и неадекватна реакция към тях.

Алергията започва тогава, когато организма за първи път се срещне с алергена и погрешно го идентифицира като враг. Тогава имунната система образува антитела, специфични за конкретния алерген. През 1910 година е открит основния алергичен медиатор – хистамин. Затова и лекарствените препарати, употребявани за лечение на алергиите носят общото наименование – антихистаминови.

За съжаление алергиите се увеличават с годините на увеличена индустриализация, замърсяване на околната среда, зависят от множество социални и географски фактори, от начина на хранене и др. Затова алергията по право се нарича болестта на бъдещето. Някои специалисти в алергологията говорят за епидемия.

Най-често от тази болест страдат фамилно обременени хора, но на практика и всеки трети фамилно необременен индивид може да получи алергична реакция.

Най-честите алергични болести са: астма, алергичен ринит, инсектоалергия, хранителна алергия и др.

клиничните прояви на различните алергични болести се локализират в определени органи – кожа, лигавици, очи, нос, бели дробове, храносмилателен тракт. Тези прояви са в много широки граници от дребни дразнения и обриви до смъртоносна заплаха.

Как се лекува алергията?

Първата стъпка е да се установи към какво е тя. За целта съществуват различни кожни и кръвни тестове.

Втората стъпка е избягването на установения алерген. След това идват препаратите нови и нови поколения за вътрешна и външна употреба. Болшинството от тях се отпускат без лекарска рецепта, но винаги е нужен съвета на специалиста кой препарат да бъде използван, от кой момент да започне използването му, за да бъдат по-дълги периодите на комфорт и по-редки рецидивите.