Menu

Колко опасни са слънчевите лъчи и как да се предпазим от тяхното негативно въздействие

Как да се защитим от слънцето? Необходимо ли е това? Кои лъчи са вредни и кои полезни? Какви слънцезащитни средства да използваме? Тези въпроси си задава всеки през лятото, особено преди почивка в планината или на море.                  

 За да си отговорим адекватно на тях обаче, трябва най-напред да си изясним какво става, когато слънцето огрее човешката кожа.

Слънчевата светлина, която достига до нас, съдържа 2 вида ултравиолетови лъчи – A (UVA) и B (UVB).

Важният витамин D

Лъчите с дължина B, стигнали до кожата на човека, са единственото средство за производство на така необходимия му витамин D. Всъщност точно на тази част от невидимия слънчев спектър (ултравиолетовия) се дължат повечето ползи от излагането на слънце. Витамин D регулира метаболизма на калция в организма, а това е важно за растежа и здравината на костите, за нервната система, за имунитета, за секрецията на инсулин, за кръвното налягане; важен е за профилактиката и лечението на много сърдечни и автоимунни заболявания. Присъствието на витамин D стимулира и производството на химикалите на доброто настроение в мозъка – серотонин и                допамин.                                                                                                   

Опасният рак на кожата

Сигурно сте чели повече за пряката връзка слънце/рак на кожата (най-малкото върху опаковките на слънцезащитните препарати), отколкото за ползите от слънчевите лъчи. Да, прекалените „ дози “ слънчеви лъчи с дължина B не само зачервяват кожата и водят до изгаряния, но  вредят и на човешката ДНК. UVA лъчите от своя страна не зачервяват кожата и не вредят директно на ДНК, но предизвикват образуването на силно реактивни химически радикали в нея, които от своя страна разрушават ДНК. И точно това индиректно влияние върху ДНК е и най-големият виновник за един от най-страшните разновидности на кожния рак – меланом.                     

По нашите географски ширини преобладават светлия и мургавия тип кожа. В началото, когато още нямаме тен, който да ни пази, през първите 10-15 минути кожата се насища с витамин D. След това той продължава да се произвежда, но веднага се разрушава. Тоест, 10-15 минути за всяка част на кожата са достатъчни.              

Подходящи за излагане на слънце са ранните и късните часове на деня. Времето от 13 до 17 часа не са подходящи за слънчеви бани по нашите земи! И не разчитайте на облаците – те не са добра преграда за ултравиолетовите лъчи. Имайте предвид още, че пясъкът и водата отразяват 15-30% от тях, което значи, че чадърът не може да ви предпази изцяло.         

Слънцезащитните мазила

Какво е SPF фактор?

Особено при децата. SPF фактор 50 и нагоре се препоръчват за най-малките.

SPF фактор 50 например означава, че кожата няма да се зачерви при 50 пъти по-голяма доза слънце от безопасната. Тоест 10 минути, умножено по 50 прави около 7 часа. Но само на теория – при положение, че мазилото е дебел слой и е подновявано отново и отново при всяко мокрене, изпотяване, изтриване в кърпа или чаршафче. И ако силата на слънчевата светлина е като сутрешната.

Освен това при много от слънцезащитните препарати SPF факторът показва защита само от В лъчите. Проблемът с А лъчите е, че те проникват дълбоко в кожата, но не я зачервяват, което значи, че не могат да бъдат измерени с познатата мярка SPF. И досега всъщност няма достатъчно добър клиничен начин за измерване на степента на блокиране на А лъчите, осигурявана от мазилата.