Menu

Природни имуностимуланти

Ако не се храним добре или сме подложени на стрес и обездвижване е добре да приемаме различни имуностимуланти. Ето някои природни такива:

> Черният бъз освен имуностимулатор, „носи“ на организма и други екстри: той е антиоксидант, понижава холестерола, подобрява външния вид и дейността на сърцето. Освен всичко това подпомага лечението на кашлица, настинка, грип, бактериални и вирусни инфекции.

> Ехинацея – допринася броят на имунните Т-клетки да се увеличава, като по този начин помагат на лимфоцитите да не допуснат развитието на вредни микроорганизми в тялото. Най-добър е ефектът, когато се приема ехинация в комбинация – примерно екстракт от цвят и корен на растението

> Прополисът е мощен имуностимулатор, богат на естествени природни вещества. Съдържа между 50 и 70 % смолисти вещества, около 30 % восък, 10 % етерични масла и около 5 % цветен прашец. Богат е на аминокиселини и витамини, както и на биофлавоноиди. Той съдържа около 500 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с портокалите, например. Освен всичко това, прополисът съдържа белтъка албумин, калций, магнезий, калий и фосфор. Прополисът е най-ценен заради антибактериалното си действие. Той много успешно елиминира множество вируси, гъбички и вредни микроорганизми, които атакуват имунитета ни.

> Витамин С – Когато приемаме витамин С, производството на бели кръвни телца и антитела се увеличава, повишава се нивото на интерферон. Всичко това повишава значително защитата на организма срещу различни вируси, антитела, гъбички и пр. Препоръчителното количество е около 200 милиграма на ден, което се равнява на поне шест порции пресни плодове и зеленчуци.

> Цинкът е важен минерал, който съдържа около 200 ензима. Той, в екип с различни химикали, наречени цинково зависими ензими, отбиват успешно атаките на „нашествениците“.

> Витамин D  – Основно се набавя от слънчевите лъчи. При дефицит на витамин D в тялото може да се увеличи честотата на инфекциите. Ако кръвните му нива са нормални, допълнителният прием ще има минимален до нулев ефект за по-нататъшна имуностимулация.

> Чесън  – може силно да намали честотата на боледуване от дихателни инфекции в студените месеци. Увеличава броя и активността на имунните клетки.

 > Пробиотици  – това са “добри” бактерии (напр. млечнокисели), които населяват дебелото черво. Предпазват от чревни инфекции с болестотворни микроорганизми и помагат за баланса на имунната система.

> Астрагал – съдържа множество флавоноиди, полизахариди, сапонини. Действа антиоксидантно и може да подобри активността на някои имунни клетки.

> Куркума – има значително противовъзпалително и антиоксидантно действие. При продължителен прием индиректно може да подобри активността на имунната система чрез намаляване на хронични възпаления (автоимунни заболявания, артрити, нездравословна диета и др).

> Джинджифил – също като куркумата има силно противовъзпалително действие и индиректно може да подобри активността на имунната система чрез намаляване на хроничните възпаления.

Освен това е силно ефективен при гадене, чревни газове и диария, които могат да съпътстват дихателни и стомашно-чревни инфекции.

>Други – зелен чай, алое вера, женшен, омега-3 мастни киселини.