Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
АЛКАЛИЗИРАНЕ НА ОРГАНИЗМА. АЛКАЛНА ВОДА - АПТЕКИ РЕНИ
Menu

АЛКАЛИЗИРАНЕ НА ОРГАНИЗМА. АЛКАЛНА ВОДА

Водата е най-полезната за пиене течност за организма ни. Тя хидратите клетките и им дава живот. Една от функциите на водата е да алкализира тялото, което е от голямо значение за здравето ни. Ето защо е добре да пием алкална вода.
Терминът „алкална“ се отнася до нивата на рН баланс на водата. Той се измерва в диапазона от 0 до 14. Единствената разлика между този тип вода и обикновената чешмяна вода е нивото на рН. Водата от чешмата има ниво на рН около 7.5. Алкалната вода има по-високо рН от 8 до 9.

Водата с ниско киселинно рН има токсичен ефект. Системната употреба на киселиннообрзуващи храни и напитки може да повиши риска от развитие на рак. Доказано е, че киселиннообразуващата диета захранва раковите клетки, което им позволява да се развиват и разпространяват. Кафето, алкохолът, захарта, газираните напитки по-вишават киселинността на тялото. Ки-селинни са също месата, млечните продукти, фъстъци, кашу, краве мас-ло, слънчогледово олио, бял и пълно-зърнест хляб и др.

Алкални храни са морков, кокос, ананас, канела, зеле, авокадо, грах, спанак, лимон, грейпфрут, домат, авока-до, бадеми, елда, сусам и др.

Но да се върнем на водата. Алкалната вода потиска възпаленията в организма. Тя предпазва тялото от свободните радикали. Последните са моле-кули, които съдържат свободен електрон. Когато „открият“ друг свободен електрон в тялото се свързват с него. Този окислителен процес е вреден за организма и може да предизвиква всякакви проблеми – от малки възпаления до рак.
Алкалната вода спомага да се противодейства на откритата в кръвта киселина. Смята се, че водата с по-ви-соко рН може да повиши метаболизма ви и да подобри способността на тяло-то ви да абсорбира жизненоважните хранителни вещества. Това довежда до глад на раковите клетки, тъй като те процъфтяват в киселинна среда. Употребата на алкална вода спомага за забавянето на растежа и разви-тието на рак, като балансира нивата на рН на тялото.

Алкалната вода помага и при рефлукс, тъй като той се дължи на големи нива на киселинност в организма. Алкал-ната вода и храна, които алкализират тялото отвътре, облекчават изгаря-щата болка при връщане на киселини в хранопровода. Подобрява се и хра-носмилането като цяло, тъй като се ускорява метаболизма и се подобря-ват естествените движения на черва-та. Това води до добра обработка на храната и съответно усвояване на хранителните вещества.

Симптоми, които могат да ни подска-жат за повишена киселинност в организма ни: сутрешна умора, болки в мускулите, мигрена, трудна концен-трация, раздразнителност, разсеяност, омазняване на косата и кожата, обилно изпотяване при леки дви-жения, обложен език и лош дъх рано сутрин, затруднено храносмилане, неспокоен сън.
Как да стимулираме алкалността в организма ни? Ще ни помогнат консумация на повече зелени зеленчуци (краставици, спанак, броколи, маруля, репички); двуседмично прочистване два пъти годишно с пресни плодове, зеленчуци и зеленчукови сокове, пиенето на алкална вода. Алкална во-да можете да си направите най-лесно като използвате йонизатор на водата (малък уред, който превръща обик-новената вода в алкална, като я насища с йони). Друг лесен начин е да се добави лимон във водата или сода за хляб, което обаче ще промени и вкуса й.
Рискове и предупреждения:
Ако водата е твърде кисела или твърде алкална, тя може потенциално да има отрицателно въздействие върху Вашето здраве. Вашето тяло не е предназначено само за пиене на алкална вода. Ако пиете прекалено много, това може да наруши произ-водството на киселина в стомаха. Също прекаляването с алкална вода може да предизвика мускулни тремори, изтръпване на крайниците и лицето. Това се случва, тъй като се нарушава електролитния баланс в организма.