Menu

Да се ваксинираме ли?

Предвид актуалния въпрос за ваксините срещу COVID-19 и въпроса, който много хора си задават: „Да се ваксинирам или не?“ ще ви представим гледната точка на Уницеф и наш колега магистър-фармацевт Николай Тодоров от Видин. Ето първо какво казва той:

„Последната година и нещо, в хода на ковид кризата, се опитвах да си отговоря,  къде ползвайки професионални знания, къде с прост логически анализ на следните силогизми:

Държавата като част от световния политически мениджмънт, видите ли, иска да ни навреди с тези ваксини!Защо държава, която предполагаемо иска да навреди на гражданите си с ваксини ще поддържа лечения които за няколко месеца лечение,  могат да надхвърлят възможностите за спестяване на един човек за целия му живот? Само за да запази съвсем етично живи и здрави хора които често са инвалидизирани от заболяванията си и няма да се върнат на работа. Колко по-лесно е да премахне скъпите лечения с оправдание че няма средства! И правителството ще се измъкне с по-малък бюджетен дефицит.

Защо държавата ще вреди чрез ваксини като много по-ефикасно е да не помага, с много лесно обоснован отказ на лечение?Възражението е –  ами някои плаща на някого за да му се продават скъпите лекарства. Моето възражение е – защо тогава се поддържат и лечения, които са много по евтини. При условие че основанието за поддръжката заедно на двете терапии е само 2-3 процента увеличение на ефективността.

Да се отрече етичността в поведението на толкова много институции, при цялата история на напълно противоположни примери, е признак на непознаването на тази история. А историята я знаят по-възрастните хора, когато шарката, полиомиелита, тетануса, туберкулозата са били част от ежедневието на неваксинираното общество.

Ваксината ще ни препрограмира ли?Това се твърди за новите типове РНК ваксини. Първо, за да се каже това, трябва да сме забравили централната догма /основно правило/ в генетиката. Информацията се предава само в посока ДНК към РНК и след това към белтъците. Училищна истина. Както и че РНК няма работа да влиза в ядрото на клетката обратно. НО! Да, има едни редки изключения, има вируси които могат да правят обратната магия. Ако приемем че някои умишлено слага обратна транскриптаза във ваксините за да стори това зло, трябва да приемем и че:

а/ това се прави и с други ваксини,

б/ националните институти на никоя европейска страна не са се сетили да анализират, в извънредно чувствителните си лаборатории,  поне един флакон за наличие на този, по същество белтък и точно този белтък след анализ въобще не може да бъде хванат.

в/ този някой, няма резерв от други патогенни бактерии, като например холера, чума и ебола, с които далеч по-бързо може да реши „съвсем случайно и безнаказано“ проблема с пренаселеността на континентите.

Не на последно място стои въпроса със страничните ефекти. Всъщност, мотото  „ваксинирайте се“ е неотделимо от „при лекаря“. Само лекар има право да го прави, и е абсолютно част от задължението му и без да го питате, да ви знае историята на заболяванията и да ви насочи към най подходящия тип ваксина.“

Ето какво казва Уницеф : „Ваксините спасяват милиони животи всяка година. Разработването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 е огромна крачка напред в глобалните ни усилия да прекратим пандемията и да се върнем към нещата, които ни радват, и към хората, които обичаме. Ваксините действат като имитират инфекциозен агент – вируси, бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят заболяване. По този начин имунната ни система се „учи“ да реагира бързо и ефективно срещу него. Традиционно ваксините постигат това, като въвеждат отслабена форма на инфекциозния агент, което позволява на имунната ни система да си изгради памет за него. По този начин имунната ни система може бързо да го разпознае и да го пребори, преди той да ни разболее. Ето как са проектирани някои от ваксините срещу COVID-19.“

“ А на въпроса „Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят върху нашата ДНК?“  Уницеф отговаря: „Не, никоя от ваксините срещу COVID-19 не влияе, нито взаимодейства по какъвто и да било начин с вашата ДНК. Ваксините с информационна РНК, или иРНК, учат клетките как да произвеждат протеин, който предизвиква имунен отговор в тялото. Този отговор произвежда антитела, които ви предпазват от вируса. иРНК се различава от ДНК и остава в клетката само около 72 часа преди разграждането. Тя обаче никога не навлиза в ядрото на клетката, където се съхранява ДНК.“

И ако остава въпроса –  Да се ваксинираме ли? Можем да кажем, че е важно  хората да са добре информирани и да могат обективно да вземат това решение за себе си.