Menu

Пролетно прочистване на организма

Пролетта идва, а с нея и желанието ни да прочистим организма си от зимните храни, по-бедни на полезни вещества и често по-натоварващи черният дроб, стомашно-чревния тракт и отделителната ни система. Дори и винаги да внимаваме с храната, която приемаме и да спортуваме редовно, тялото ни отново се нуждае от детоксикация, поради токсините, които освен от храната, могат да дойдат и от въздуха и водата. Голяма част от тях са миниатюрни частички, които организмът ни изхвърля сам. С времето обаче е въз-можно те да се натрупат или съпротиви-телните ни сили да отслабнат. Тогава това ще доведе до по-тежки и хронични проб-леми за тялото.
Ето и други видове токсини, които може да разпознаете в ежедневието си:
+ Тежки метали– те често се натрупват в мастните клетки.
+ Мазнини – особено трудно е, когато са преработени и рафинирани. Обикновено изпитваме тежест в корема, когато тялото се затруднява да се справи с тях.
+ Изкуствени съставки и подсладители.
+ Консерванти.
+Токсини, които натрупваме от рафи-нирани продукти.
+ Пестициди.
+Стероиди и остатъчни вещества от антибиотично лечение и др.
Да не забравяме и за постоянните атаки на сезонните бактерии и вируси.

При попадане на вредните вещества в организма, черният дроб се грижи те да бъдат преработени и то до степен, в която те вече не могат да нанесат негативи на тялото. На отделителната система пък, се пада да изчисти организма от остатъч-ните продукти от храната и напитките, които приемаме и тялото не може или не бива да усвоява.

Но какво се случва, когато ние им причиняваме повече вреди, отколкото те могат да поемат? Здравословни проблеми! Ето какви могат да бъдат знаците на нашият организъм за нуждите му от прочистване: тежест в корема; промяна в настроението; постоянна умора, в това число и т.нар. пролетна умора; суха и сър-бяща кожа; главоболие; запушен нос; безсъние и др.

Как да прочистим организма си?

v Чрез храната!
+Хранете се по-често (до пет пъти на ден), но приемайте по-малки количества. Двете хранения да са основни, а другите три – сокове и плодове. Нека двете основни ястия включват салати, задушени зе-ленчуци (много полезен за прочистване е грахът, заради полезните вещества в него) и безглутенови зърнени култури, като елда, киноа, просо и кафяв ориз.
+Наблегнете повече на суровата рас-тителна храна – ябълки, ягоди, киви, моркови, зеле, марули, спанак, репички, крас-тавици, червено цвекло, репички, лук, копър, лимец или ръж (кълнове) и др. Важно е в храната ни да присъстват повече фибри, плодове, зеленчуци, а от месата да останат само риба и пилешко, по възможност с известен произход (гарантирано качество).
+ Премахнете от менюто си сладкото, осо-бено от рафинирана захар, както и тестени изделия (особено приготвени от бяло брашно). Ако ви се похапва нещо сладичко – можете да си позволите малко мед или плодове. Медът може да помогне на имунната система да се справи и с алер-гените. Заменете пържените храни със задушени.
+ Преустановете алкохола и газираното – те товарят и забавят метаболизма и затрудняват работата на черния дроб и стомаха. Желателно е да увеличите приема на чай – за сметка на кафето. Добър вари-ант за това е зеленият чай. Той е известен като изключително здравословна напитка с прочистващи сили.
+ Силно препоръчително е да добавите сокове и смутита – плодовете и зеленчуците в този си вид вливат безценни витамини и минерали в организма. Ето и различни подходящи комбинации на сокове и смутита за прочистване особено на черния дроб:
– Ябълки (100 мл), моркови (50 мл), червено цвекло (50 мл), керевиз (20 мл);
– Ябълки (100 мл), червено цвекло (50 мл), краставица (100 мл), малко джинджифил или черна ряпа;
– Ябълки (100 мл), червено цвекло (50 мл), моркови (100 мл), магданоз (50 мл);
– Моркови (100 мл), спанак (100 мл), крас-тавица (100 мл);
– Маруля (100 мл), ябълки (100 мл), кере-виз (50 мл), малко парче джиджифил;
– Спанак (100 мл), ябълки (100 мл) и маг-даноз (50 мл);
– Ябълки (150 мл) и зеле, по-добре червено (100 мл);
v Водата! Отрежда й се основна роля в детоксикацията, тъй като е жизнено необходима за всяка наша клетка. Алкалната вода е за предпочитане – тя алкализира организма, което пречи да се развиват нежелани вируси, гъбички, паразити и бактерии в нашия организъм. Това става като разгражда киселините и спомага изхвърлянето им чрез бъбреците.
Сутрин на гладно пийте на малки глътки голяма чаша (минимум 300мл) топла вода с изстискан лимон в нея. Може и с мед. След това разредете сока от 1-2 лимона с един литър вода и го пийте през деня. За целият ден минимума е 2 литра вода на ден.
v Повече движение
За пречистването на организма задължително включете и възможно най-много движение. Дори само разходка след работа или йога у дома ще помогнат на тялото ви в процеса на пролетно прочис-тване на организма да се освободи по-бър-зо от токсините по естествен начин – чрез потта. Движението помага и за изчистване на духа и лошите мисли, за това е силно нужен в този период.
v Много хора правят изчистване на физическо и психическо ниво чрез постите преди Великден или чрез житният режим на учителят Петър Дънов. Велик-денските пости тази година са от 27 февруари (понеделникът след Сирни Заго-везни) до 16 април 2023 година. Яде се и е позволена само растителна храна без месо и каквито и да е други животински -, без олио или други растителни мазнини, без вино. Житният режим основно се провежда през февруари, но може и през март (от 8ми март) или останалите месеци, важно да се започне след пълнолуние, при разпад на луната. Дъвчи се много пъти по възможност покълнало жито или лимец, орехи (като храна за мозъка), ябълки (като храна за сърцето) и малко мед. Пиенето на вода винаги се препоръчва да е по много, на малки глътки.
v Освен всичко изброено, в детоксикаци-ята можем да си помогнем и с хранителни добавки, имащи това конкретно приложе-ние. В нашите аптеки можете да намерите Детокс комплекс на Допелхерц, Хлороф-реш, Детокситера, Детоксифайв, Оксилик и др. А след употребата на антибиотици задължително се приемат пробиотици.

И най-важното – слушайте тялото си. Съобразете се със собствените си нужди и възможности. Бъдете водени от идеята за прочистване на организма, а не само от са-мото отслабване. Набавяйте си на орга-низма необходимите му полезни вещес-тва, за да имате здраво тяло, добър тонус и бодър ум.
На всеки два-три месеца правете някакъв вид разтоварване, за да не губите форма и винаги се съобразявайте с мо-ментното състояние на организма си. Ако пълноценното растително хранене стане ваш начин на живот, ще можете да се рад-вате дълго време на здраве и жизненост!