Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Проблеми с жлъчката: причини, симптоми, лечение - АПТЕКИ РЕНИ
Menu

Проблеми с жлъчката: причини, симптоми, лечение

При застудяването на времето и наближаването на коледните празници, ставаме все по-податливи на же-ланието си да хапнем нещо вредно. Това “отпускане на края” обаче може да се отрази зле не само на фигурата ни, но и да ни причини проблеми с ня-кои органи, като например жлъчката.

Жлъчният мехур представлява тор-бичка с крушовидна форма, разполо-жена под долната дясна предна по-върхност на черния дроб. Основната му функция е да съхранява жлъчния сок, произведен в черния дроб. След хранене, той преминава през жлъчния канал и отива в тънките черва, където играе роля при усвояването на мас-тните киселини от храната. Освен това съдържа всички отпадни продукти, които черният дроб е филтрирал от кръвта.
Ако съставът на органа е дисбалансиран, отделните вещества мога да кристализират -образуват се камъни, които почти винаги са причи-ната за проблеми с жлъчката. Може да бъдат съставени от калций, билиру-бин или холестерол. Размерът им ва-рира от няколко милиметра до няколко сантиметра. Ако сокът трайно е с лош състав, камъните непрекъснато ще се уголемяват. Жлъчната утайка и малките камъни обикновено не причи-няват проблеми, ако не се лекуват. По-големите камъни от друга срана могат:
– да блокират жлъчния канал и да причинят жлъчни колики
– да доведат до възпаление на жлъч-ния канал и жл. мехур
– да създадат възможност от възник-ване на жълтеница и общи проблеми с черния дроб, ако жлъчката се върне обратно в него.

Жлъчните колики възникват, когато голям камък заседне в жлъчния канал или между жл. мехур и жл .канал, причинявайки болка. Симптомите не е задължително да са специфични и често приличат на симптомите на други заболявания. Възможно е жл. колика да се появи като болка в средата или горната дясна част на корема. Може да се разпространи към гърба и лопатките, като обикновено не е непрекъсната, а може да се усети на вълни, които стават все по-болезнени. Може да се появят подуване на коре-ма, запек и киселинен рефлукс.

За разлика от жлъчните колики, при възпалението на жлъчния мехур сим-птомите са ясно определени – болката е изключително силна в горната дясна част на корема и горната част на гърба, като се усилва при дишане, стомахът е твърд и подут.

Освен камъните причина за колики могат да бъдат: мазна храна, варива, твърдо сварени яйца, прекомерна употреба на алкохол и кафе, стрес. Понякога чернодробна инфекция или тумор в жлъчния мехур може да предизвикат болките.

Други предразполагащи фактори за образуване на камъни са дългосрочна употреба на естроген съдържащи пре-парати, наднормено тегло, липса на упражнения, диабет.

Лечение:
– При лека колика, дължаща се на мазна храна помага бутилка с гореща вода в горната дясна част на корема. Трябва да се редуват фази на почивка и движение, а храната да се избягва напълно. Ако коликата се причинява от камък или възпаление, лекарят ще реши дали да се лекува с медикаменти, разбиване с ударни вълни или опе-рация.

Как да се храним при проблеми с жлъчката?
– Твърде многото мазнини карат жл. мехур да се свие, за да освободи повече жлъчка. При това е възможно да се появи болка. Но не трябва и напълно да се отказваме от мазното, защото сокът ще се сгъсти. Най-подхо-дяща е диета с растителни мазнини.
– Препоръчва се редовна консумация на риба (богата е на омега-3 мастни к-ни), достатъчно фибри, витамини (A,D,E,C) и вода.
– Ментата предотвратява образува-нето на камъни, но има и жлъчегонно действие. Поради тази причина при налични вече на камъни не трябва да се приема чай от мента. Други жлъчегонни растения са артишок, бял равнец, радика, цикория, бял трън, корен от глухарче, пелин. При камъни всичко, което стимулира потока на жлъчка е потенциално опасно.
– Ако човек страда от инфекция на жлъчния мехур, се нуждае от билки, които имат противовъзпалителен ефект без да стимулират жлъчния поток. Доказали се в това отношение са копърът, кимът и лайката. Но не забравяйте да говорите с лекар, преди да се лекувате с какъвто и да е чай!

В Аптеки РЕНИ можете да намерите подходящи хранителни добавки под формата на тинктури и капсули по отделно или в комбинация.
Коренът на глухарче (Taraxacum officinale) може да бъде и в двете форми. Той е естествен източник на протеин. Богат е на витамини А, от група В, С и Е. Също така съдържа и минерали като калий, калций, натрий, фосфор, желязо, както и никел, кобалт, калай, мед и цинк. Билката подпомага чернодробната функция и стимулира отделянето на жлъчка от жлъчния мехур. Има способността да стимулира черния дроб да изчисти токсините.

Също полезни са екстракти от Корен от берберис (Berberis vulgaris), корен от репей (Arctium lappa), листа на артишок. Комбинирани продукти са Регенил хепа форте капсули, Хепато-фелин 540 мг, Ливървакс за нормална функция на черния дроб и жлъчката х30 капсули и други.
Обикновено добавките за жлъчка действат благоприятно за цялата жлъчно-чернодробната система. Добре е два пъти в годината да си правим детокс програма, с по-леко хапване и прием на пречистващи черен дроб и жлъчка билки и добавки. Може да се консултирате с вашия лекар или фармацевт.