Menu

Пробиотици

Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които оказват благоприятен ефект върху човешкия организъм, подобрявайки микробния баланс в червата .

Още от древността нашите прадеди са заквасвали кисело мляко и кефир ,които били основен източник на различни култури от ползотворни микроорганизми. Днес в аптечната мрежа се намира голям набор от различни пробиотици.

Антибиотичното лечение често води до възпаление на чревните клетки и до унищожение и потискане на благоприятните бактерии в организма, довеждайки до свръхрастеж на гъбички и патогенни грам положителни бактерии. Най-честите оплаквания са свързани с диария, констипация, метеоризъм. Във връзка с това е силно препоръчителен приемът на пробиотик по време и след прекратяването на лечението с антибиотик. По правило пробиотикът трябва да се приема два часа след антибиотика.

Пробиотиците засилват имунната система като унищожават патогенни микроорганизми и увеличават броя и активността на имунните клетки и по този начин редуцират тежестта на инфекциите.

Пробиотиците се използват и в лечението на мигрена. При мигренозен пристъп се увеличава пропускливостта на чревната стена и по този начин преминават токсични вещества, които продуцират възпалителни процеси и отежняват мигренозния пристъп. Пробиотиците нормализират дейността на червата, като по този начин мигрената се овладява по – лесно. Също така подобряват настроението и психическото здраве.

Известен факт е, че микроорганизмите в стомашно-чревния тракт синтезират така важните витамини от група B особено витамин B12, като подобряват усвояването на хранителните вещества и адекватното протичане на метаболитните функции. Също така вземат участие в синтезата на витамин К, който има отношение за правилното функциониране на сърдечно съдовата система. Все повече пробиотици се използват и в козметиката , като оказват благоприятен ефект върху кожата при различни алергични кожни раздразнения, акне, атопична кожа и т.н .

Те се срещат най – често във ферментирали продукти като кисело мляко, кисело зеле, кефир и оцет.

Пребиотиците са продукти, производни на въглехидратите най – често фибри които служат като хранителни вещества за пробиотиците. Те са вещества които не се усвояват в храносмилателната система и са устойчиви на храносмилателните ензими  в стомашно-чревния тракт. Набавят се от цикория, лук, чесън, артишок, смокиня, праз, псилиум, ябълков пектин. Така пребиотикът подхранва, подържа и стимулира растежа на пробиотика..

Синбиотиците са комбинация от пребиотик и пробиотик. Тази комбинация увеличава ползата от приема. Употребата на синбиотици става все по предлагана и търсена в аптечната мрежа.

Постбиотици са отпадъчните продукти на пробиотика, те оказват влияние за доброто храносмилане.

Lactobacillus bulgaricus е безвредна пробиотична бактерия , която се използва за направата на кисело мляко. Тя произвежда млечна киселина и има антитуморна активност, имуномодулираща активност и противоязвена активност.

Saccharomyces boulardii – пробиотични дрожди, които възстановяват нормалната флора на дебелото и тънкото черво. Полезни са при възпалителни заболявания на червата, болест на Крон. Имат антитоксично, антимикробно и противовъзпалително действие.

Bifidobacterium longum – подкрепя черния дроб и детоксикацията на тежки метали, намалява възпалението.

Lactobacillus acidophilus-имат положителен ефект върху липидния профил; подходящи са при Синдром на раздразненото черво; облекчават възпалението, причинено от Хеликобактер Пилори.

Streptococcus thermophilus-стимулират развитието на други пробиотични щамове; увеличават нивата на фолат и хемоглобин; намаляват възпалението при хроничен гастрит.

За да водим здравословен начин на живот, е важно да поддържаме добра симбиозна връзка между нас и полезните микроорганизми вътре в нас.