Menu

Алергиите и как да се справим с тях

Пролетта е един от най-любимите сезони за мнозина, но за някои е свързана с много неприятни усещания, а именно характерните за това време алергии.

Причинител на пролетните алергии е поленът. Той е съставен от малки частици, които растенията отделят. Веднъж попаднали във въздуха, тези частици лесно се вдишват и създават редица проблеми у някои хора, тялото  им започва да отделя антитела. Тези антитела обикновено се борят с бактериите и вирусите. Когато антителата ,,нападнат,, алергените, тялото отделя хистамини в кръвта. Хистамините са причина за появата на симптоми като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица и др .

През месец май е пика на пролетните алергии, тъй като започва цъфтежа на дърветата – като брезата и тополата, които са oсновни дразнители на лигавицата на очите и носа. Те са причината за обострянето на алергичния конюктивит, синузита, сенната хрема и алергичната астма. За да се минимизира вредното въздействие на алергените може да вземем определени мерки.

Специалистите съветват хората с алергия към цветния прашец да съкращават своя престой навън – особено в сухо и ветровито време, тъй като тогава растителните частици се вдигат във въздуха и лесно попадат в очите и дихателните пътища. Препоръчително е да се носят шапки и очила, които да предпазват очите. Необходимо е също след прибиране у дома дрехите задължително да се подменят  и ако е възможно да се взема душ. Честата промивка на носната лигавица с натриев хлорид помага за отмиването на алергените, и облекчава дразненето на лигавиците. В затворените помещения вместо да се отварят прозорците – въздухът може да се освежи и с помощта на климатик.

Можем да Ви препоръчаме някои природни средства за борба с алергията:

 

Изследвания показват че приема на 500мг Витамин С дневно облекчава симптомите.

Магданозът съдържа кверцетин, който е естествен растителен химикал и намалява хистамините.

Лукът, чесънът и ябълките – също са богати на кверцетин, а оптимален ефект се постига с добавянето на витамин С.

Листата от коприва потушават възпалението, помагат за придобиването на толерантност, но прясната билка не се приема много продължително, тъй като изчерпва калиевите ни запаси.

Приемане на бъзак– както за борба с грип, така и за облекчаване на алергичните прояви благодарение на наличните си флавоноиди.

Консумация на ананас, който съдържа ензим, наречен бромелин, намаляващ дразненето на лигавиците.

Компонентите на есенциалните мастни киселини като epa и dha – те са противовъзпалителни  средства, полезни при профилактика на сърдечно – съдовата система, но те също имат благотворен ефект върху холестерола, овлажняването на кожата, чревната функция и сенната хрема.

Прием на рибено масло в дози 2000-6000мг дневно е препоръчителен за най-добри резултати.

Джинджифилът е подправка, която действа също противовъзпалително, прибавянето й към салати и ястия е чудесен завършек.

Гинко билобата облекчава значително състоянието при астма.

Редовното пиене на сок от моркови потиска пролетните алергии.

 

Естествено, съществува голям набор от природни средства за борба с алергиите, тук споменахме една част от тях и се надяваме да сме били полезни. Не трябва да забравяме обаче и за антихистаминовите препарати , които предлагат аптеките без лекарко предписание. Те също могат бъдат включени в терапията, даже са препоръчителни, за да може по-бързо да се потушат неприятните симптоми. И най- вече един съвет от нас – отдайте се на спокойствие. Проучвания доказват, че хората страдащи от сезонни алергии са обикновено  подложени на голям  стрес. А стресът повишава нивата на хормона кортизол, което често води до възпламеняване на алергична реакция. Добро въздействие също ще окаже и няколко минутна медитация или потапяне във вана, както и оптимистичното и положителното мислене.