Menu

8 причини за болка в ставите

    Ставите са част от опорно-двигателната система на човешкото тяло и ние се движим благодарение на тях. Понякога обаче се появя-ват проблеми в ставите и е от голямо значение да разберем на какво се дължат болката и дискомфорта, за да знаем как да се лекуваме. Ето и най-честите причини:

1. Инфекции – Ако имате рана, която не е почистена добре, тя може да бъде заразена с бактерии като Стафилококи Ауреус или Стреп-тококи. Първоначално при изпитването на болката се появява температура и втрисване. Обичайно се изписват антибиотици. Важно е да се реагира бързо.

2. Подагра – Подаграта се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Най-често засегната е ставата в основата на големия пръст на крака. Доскоро се считаше, че подаграта се причинява от високите нива на пикочна киселина в кръвта. Най-нови изследвания показват, че причината за подаграта е липсата в човешкия организъм на ензима уриказа, което води до криста-лизация на пикочната киселина и кристалите се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани. Други фактори, свързани с подаграта са прекомерната консумация на алкохол, захар и наднорменото тегло. Симптомите са топлина, зачервяване, подуване в засегнатата зона.

3. Лаймска болест – Това е инфекциозно заболяване, причинено от бактерии пренесени чрез ухапване от заразен кърлеж. Симптомите са обрив, треска, болки в тялото, скованост във врата, умора и отпадналост. Лечението се про-вежда с прием на антибиотици, като лекарската намеса е задължителна.

4. Лупус – Лупусът е автоимунно заболяване, което ако не се лекува правилно може да засегне всички стави, както и другите вътрешни органи. Изразява се в атакуване от имунната система на различни части от тялото сякаш са външни вредни агенти.

5. Гонорея – Гонореята е заболяване, предаване по полов път, което засяга гени-талиите и ставите и причинява т.н. гонококов артрит. Ако водите активен сексуален живот без предпазни мерки, трябва да имате предвид следните симптоми: треска, болки в долната част на корема и ставите, болки в ръцете и китките, парене при уриниране.

6. Ревматоиден артрит – Това е автоимунно заболяване, характеризиращо се предимно с подуване и сутрешна скованост в ставите. Другите му симптоми са треска, умора и загуба на тегло. Лечението продължава дълго време с медикаменти, физиотерапия и упражнения.

7. Артроза – Артрозата е заболяване, при което ставният хрущял се износва, изтънява и губи своята еластичност, а съседната костна тъкан се променя – по нея се образуват шипове. Повърхността на хрущяла става неравна, появяват се уплътнения, а на места костта под нея се оголва. Движенията в увредената става се извършват с по-голямо триене и това води до силна болка. Болният изпитва постоянен дискомфорт и е ограничен в своите движения, което го прави непълноценен. Фактори, които обославят артрозата са възрастта, поредица от малки травми, наследственост, наднормено тегло, както прекарани възпаления и инфекции.

8. Често повтарящи се движения – Те могат да причинят подуване на сухожилията, свързващи мускулите (тендинит) и да възпрепятстват движението на ставите.
Изготвил: маг. фармацевт Стефка Филипова