Menu

Косопада - причини и решения

Какво представлява косопад ?
Медицинският термин за косопад е алопеция, за да се обозначи всеки вид косопад, засягащ която и да е област от главата, крайниците или тялото.
Косопадът може да се дължи на много и различни причини, включително генетични и фактори от околната среда. Интересен е фактът, че много заболявания могат да протичат един-ствено или основно с оплакване от ко-сопад.
1.Косопад при бременност.
В организма на бъдещата майка преобладава хормонът прогестерон, именно той отговаря за запазването на бременността, за отпускането на стените на матката и за натрупването на полезни вещества и течности в тялото, необходими за подхранване на плода. Прогестeронът обикновено действа укрепващо на косата и на корените ѝ – повечето жени при бременност се радват на по-здрава, гъста и красива коса.
Косопадът може да започне през всеки месец от бременността и може да бъде както умерен, така и съществен. Незначителният косопад през първото тримесечие може да се дължи на понижаването на имунитета – прогестеронът отслабва имунната защита, за да не отхвърли женският организъм ембриона. През второто и третото тримесечие проблемът може да е провокиран от недостиг на опре-делени витамини, калций, желязо и магнезий. Плодът взима от кръвта на майката толкова полезни вещества, колкото са му необходими за растеж и развитие. В резултат корените на косата може да не получават доста-тъчно вещества за пълноценно функциониране.
2. Косопад при менопауза.
В резултат на хормоналния дисбаланс на половите жлези, косата най-често става суха, тънка, губи своя блясък и еластичност. Обемът намалява като косъмът става значително по-тънък и чуплив. Кожата на главата също се характеризира със сухота, което се дължи на редуцираната активност на мастните жлези в женския организъм. Загубата на коса оказва влияние и на психологическата нагласа при пове-чето жени, тъй като се е превърнала в основна част от всеобщата представа за женственост, красота и младост.
3. Косопад при децата.
Косопадът при деца, противно на об-щоприетото мнение, не е нещо необичайно. Има много фактори, които могат да предизвикат падането на косата в ранните етапи на живота. Такива са хранителни дефицити; инфекции като трихофития; заболя-вания, свързани със стрес, като телогенен ефлувиум или трихотиломания.
4. Косопад при стрес.
Силното напрежение влияе на космените фоликули, дори когато вече сте в период на почивка. В резултат на това косата започва да пада, да оредява постепенно и често на петна. Косме-ният фоликул има собствен жизнен цикъл – растеж, преход, почивка и отделяне. Стресът намалява броя на космите в етап на растеж, като ги пренасочва към стадий на покой. Така напрежението променя биологичния часовник на косата. Хубавото е, че това не води непременно до трайни щети. До напълно оплешивяване не се стига, освен ако не е възникнал възпалителен процес и някакво заболяване.
5. Косопада след КОВИД
Коронавирусът е заболяване, което има много изяви, една от които е косопадът. Най-честата причина е наличието на инфкеции. Ковид 19 е причина за директно атакуване на космения фоликул. Едновременно с това, поради факта, че вирусът ангажира и функцията на кръвоносните съдове, се нарушава и изхранването на този космен фоликул. При голяма част от пациентите се наблюдава изявен косопад няколко месеца след прекарването на вируса. За да има въздействие върху космения фоликул е необходимо между 3 и 6 месеца да има прием на витамини и микроелементи. От огромно значение е наличието на биотин, цинк и селен, защото това са вещества, които имат отношение към начина, по който клетката на фоликула възприема хранителните вещества, нужни, за да може то да израства.
· Билки при косопад.
В помощ на лечението на косопад идват билките. Те могат да са добър приятел в положителното повлияване на това неприятно състояние на косата, което тревожи жените, страдащи от този проблем. Кои са билките, които могат да подпомогнат лечението на косопада и да повлияят благоприятно върху растежа на нова коса? – Чемерика, Коприва, Подбел, Девесил и Розмарин.

· Косата ви е загубила своята жизненост? Забелязвате временен или постоянен косопад?
Открийте нашите грижи против косопад на Ducray:
– Creastim Lotion при реактивен косо-пад (след бременност, стрес, преумора)
– Neoptide за Мъже или Neoptide за Жени при прогресивен косопад (хормонален, васкуларен, наслед-ствен)
– Anaphase + – шампоан и балсам; Anacaps Reactiv – хранителна добавка.

Другото ни предложение е REVALID – швейцарско лечение за възстановя-ване на косата. Продуктовата гама включва шампоан, балсам, тоник, маска, капсули.
Можете да откриете и други ефикасни продукти против косопад, като Fitival серията, Луков шампоан, серията Klorane и други.
Заповядайте в нашите аптеки и може да получите консултация за вашия проблем.