Menu

Как да пазим очите си здрави?

Зрението е най-ценното от всички наши сетива, защото осигурява 80% от  информацията ни за околната среда.

          Зрителната функция на човешкото око се променя с възрастта, променят се рисковете и вероятността за различни заболявания. Откриването на причините за намаляването на зрението при възрастните хора, точната и навременна диагностика отличават лечимите от нелечимите заболявания и са решаващи за бързото им и навременно повлияване и/или излекуване.

          По данни на СЗО най-честите причини за слепота при възрастните са: катаракта, глаукома, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия, запушване на съдовете на ретината.

          Катарактата (перде) води до намаляване на количеството светлинни лъчи, попадащи в окото, и човек вижда неясно и размито. Намалението на зрението е обратимо и лечимо, когато катарактата е единствената причина. Вече не се чака пердето да узрее, за да се оперира, днес операцията се извършва през малък разрез с ултразвук, безшевно, с имплантация на меки, сгъваеми вътреочни лещи. Периодът на възстановяване при този вид операция е значително скъсен и облекчен за пациента.

          Глаукомата често протича безсимптомно и пациентите остават недиагностицирани до късните фази. Основни рискови фактори са: повишено вътреочно налягане, фамилна обремененост, късогледство, захарен диабет, системна хипертония и др. Диагнозата  се поставя на базата на проследяване на стойностите на вътреочното налягане, оглед на очно дъно, изследване на зрителния нерв, на периферното зрение, скенер на очно дъно. Поставянето на диагнозата навреме и понижаването на стойностите на вътреочното налягане чрез капки, лазер или оперативно лечение са възлови за спиране на прогресията на болестта.

          Макулната дегенерация е заболяване на хората в напреднала възраст, нарушава централното зрение, способността за четене и разпознаване на лицата.

          С правилен начин на живот можем да поддържаме очите си във форма още дълго време. Здравословната диета е важна за здравето на очите и за доброто зрение. Вероятно най-известният хранителен елемент, свързан със здравето на очите, е витамин А, известен като „витамин, отговорен за здравето на очите“ . Той участва в изграждането на зрителния пигмент родопсин.

          Очите ни са изложени на оксидативен стрес чрез повтарящо се излагане на светлина. Това може да доведе до повишено образуване на свободни радикали. За да се намали този ефект, клетките ни имат специален „щит“: витамините С и Е, както и микроелементите селен и цинк. Особено ценна за здравето на очите е и докозахексаеновата киселина (DHA), полиненаситена омега-3 мастна киселина. Важна е за структурата на ретината и играе роля в поддържането на нормалното зрение. Особено добри източници на омега-3 мастни киселини са студеноводните риби като херинга, скумрия или сьомга.

          За да се радваме на добро зрение, на очите ни са им необходими два пигмента – лутеин и зеаксантин. Те не се синтезират в тялото ни и е необходимо да си ги набавяме допълнително. Допълнителният им прием е необходим и заради бързото им разграждане при дългосрочно взиране във видео дисплеи (телефони, таблети, компютри). Най-лесният начин да си набавим зеаксантин е редовната употреба на шафранов чай. Изследване на д-р Ди Марко от 2008 г., публикувано в Investigative Ophthalmology and Visual Science, доказва, че каротеноидите и зеаксантина, присъстващи в шафрана са изключително близки до наличните в ретината на човешкото око. С тази химична близост се обуславят свойствата на шафрановият чай да забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината. Билката е богата и на витамините А, В1, В2, В3 и С. Налични са огромни количества желязо, магнезий и фосфор и по-скромни концентрации на цинк, селен и калий.

          Очите ни са не само най-красивите сетивни органи, но те са и най-чувствителните. Защитете и подкрепете зрението си, защото доброто зрение е от ключова важност за вашето качество на живот!

Д-р Росен Караджов