Menu

Как да се защитим от слънцето през лятото

Повечето от нас знаят колко важно е носенето на слънцезащитен крем през летните месеци, за да се избегнат слънчеви изгаряния и вреди по кожата. Слънчевата светлина може да е полезна за нас – тя е важен източник на Витамин Д, който е важен за здравите кости, както и за стимулирането нивата на серотонин, подобрявайки настроението. Прекаленото излагане на слънце обаче може да увреди кожата.

UVB, UVA, видимите и инфрачервените лъчи генерират свободни радикали. Тези свободни радикали карат кожните клетки да произвеждат ензими, които разграждат колагена и еластина, придаващи на кожата нейния плътен младежки вид. Този процес често се нарича оксидативен стрес и именно той причинява фотостареене на кожата. Светлината може да причини неравномерна пигментация на кожата (често наричана хиперпигментация) и състояния като слънчеви петна (познати и като старчески петна), мелазма и постинфламаторна хиперпигментация. Излагането на слънце е водеща причина за рак на кожата, най-сериозната последица от облъчването. Но също така трябва да се вземе под внимание и рискът от топлинен удар, слънчасване, фоточувствителност, възпаление на очите и слънчева алергия.

Как можем да защитим кожата си от вредното влияние на слънцето?

Винаги  използвайте висок или много висок слънцезащитен фактор за кожата на лицето. Ако приемате лекарство, което повишава чувствителността на кожата (като например някои  лекарства за акне) или наскоро сте били подложени на химически пилинг или лазерна процедура на лицето, избягвайте директно излагане на слънце и използвайте висок слънцезащитен фактор. Препоръчваме да избирате слънцезащитен фактор, който отговаря на нуждите на кожата ви: например бледа кожа или кожа, която е особено чувствителна към слънцето  се повлиява благоприятно от много висок слънцезащитен фактор.

Как действат слънцезащитните продукти?

Продуктите за фотозащита са формулирани да филтрират както UVB, така и UVA лъчи, с подходящ баланс между двете. Тяхната мощност на филтриране се обозначава с SPF (слънцезащитен фактор). Този SPF трябва да бъде избран въз основа на вашия фототип и интензитета на излъчване на слънцето. 

SPF 6 = ниска защита

SPF 15 = умерена защита

SPF 30 = висока защита

SPF 50+ = много висока защита.

Изберете продукт, чиято текстура ви харесва, което ще ви насърчи да го прилагате по-редовно. Трябва да нанасяте продукта на всеки два часа, за да е най-ефективно.  Може да използвате комбинация от антиоксидантите Ликохалкон А и Глициритинова киселина, за да защитават кожните клетки в дълбоките епидермални слоеве от увреждане, причинено от слънцето. 

Как да избера правилния слънцезащитен продукт?

Слънцезащитните продукти се предлагат в различни разновидности в зависимост от вашите предпочитания. Слънцезащитни кремове за лице, слънцезащитни праймери, и ВВ-кремове, които предпазват лицето от преждевременно стареене и поява на пигментни петна. Слънцезащитен спрей ,който се нанася много по-бързо – като дезодорант, не е нужно време да попие в кожата и не цапа дрехите. Слънцезащитно олио е един от най-популярните формати за защита от слънцето. Освен, че защитава, олиото овлажнява кожата и спомага за получаването на приятен загар. Препоръчва се и използването му за защита на косата. Сложните формули на базата на минерално масло със слънцезащитен филтър притежават фотостабилност и водоустойчивост. Слънцезащитните лосиони са на второ място по използване след кремовете за защита от слънцето. Винаги използвайте слънцезащитни продукти,които са формулирани специално за типа и състоянието на вашата кожа и спомагат за предотвратяване на всякакви кожни проблеми. Различните типове кожи реагират по различен начин на слънчевите лъчи, тъй като всеки човек има своя собствена фоточувствителност, характерна за неговия фототип.