Menu

Как да избегнем чревни инфекции преди морето?

Наближават горещите дни и дълго чаканите летни отпуски. Не е тайна, че не само децата, но и възрастните обичат почивката на море. Още повече, това не само ви помага да се отпуснете, но е и полезно за здравето: яркото слънце, ласкавото море, множеството свежи плодове, активните развлечения. Възможности и посоки много, но коя от тях ще изберете в голяма степен зависи от Вас самите, а не от мястото за почивка.

Заминавайки на почивка, трябва да се помни, че за нас  това е промяна на обичайната ни  среда. Нова вода и храна, аклиматизация, смяна на часовия пояс понякога – всичко това се отразява върху всеки организъм. Всичко това може да направи тялото особено възприемчиво към инфекциозни заболявания.

Защо инфекциите са толкова разпространени по курортите?

Колкото повече се затопля водата в морето и басейните, толкова по-благоприятни са условията за развитие на болестотворни микроорганизми. Най-благоприятна среда за тях е вода с температура от +26⁰C.

Също така по време на силните горещини патогенните вируси и бактерии могат да се натрупват в системите за климатизация – климатици, вентилационни системи като съответно навлизат в стаите заедно с охладения въздух.

Още една причина за остри чревни инфекции по време на почивка – хората, при които инфекциите протичат безсимптомно или с незначителни симптоми. Такъв човек сам не подозира, че е приносител на инфекции.

Как да се предпазим?

Вирусите не са пряко свързани с морето, но там се разпространяват по-бързо, тъй като има струпване на много хора. В никакъв случай не стойте под слънчевите лъчи от 12 до 15 часа. Хубаво е постепенно да се излагате на слънчева светлина. Един от най-рисковите фактори и причинители за летния грип са резките смени на температурите. Съветът на лекарите е при появяване на първите симптоми веднага да се потърси медицинска помощ, тъй като бързо може да се стигне до обезводняване. Особено при малките деца. В никакъв случай да не се прибягва до самолечение. Антибиотиците са абсолютно излишни, те не влияят на вируса и не само че няма да подпомогнат състоянието, а понякога с техните странични реакции могат и да го усложнят, като натоварят допълнително стомашно-чревния тракт. Освен подходящо лечение, при наличието на летен вирус е добре да се спазва и лек хранителен режим. При такъв тип заболявания е препоръчително да се щади стомашно-чревният тракт, да се избягват тежки храни, в никакъв случай да не се приема газирано, пържено, подправки, алкохол, защото и без това е силно раздразнена лигавицата на стомаха, на хранопровода и на червата от вирусната инфекция. Могат да се приемат всякакви подпомагащи препарати за температура, главоболие и  диария.

В заключение може да се каже, не забравяйте, че независимо дали целта ви е превенция или лечение, дори най-добрият препарат не може да се сравни с ефективността на следните тривиални и неоспоримо потвърдени практики:

Хранете се разнообразно и балансирано, минимизирайки приема на преработени храни

Пийте достатъчно вода и течности

Мийте си редовно ръцете (особено при болни около вас), а при невъзможност – ползвайте дезинфектант

Избягвайте да докосвате устата, носа и очите си