Menu

Вредни ли са слънчевите лъчи за кожата и как да се предпазим

През лятото, един от най-добрите ни приятели е слънцето. Освен, че ни дарява с дълги, слънчеви и  безгрижни летни дни на плажа, той ни помага да овладеем и заболявания – като псориазис, акне, някои метаболитни заболявания и т.н. Но както и добра страна, то може да окаже и негативно въздействие върху нашата кожа, като  ускори  процесите на стареене на кожата, образуване на хиперпигментация и сериозно да покачи рискът от злокачествени заболявания.

Днес ще разгледаме вредните лъчи на слънцето, които пряко увреждат човешката кожа. Това  са ултравиолетовите лъчи. Разделят се на три вида, които се различават по дължината  на вълната. Колкото е по-малка дължината, толкова по- вредни са те. Те се разделят на UVA, UVB и UVC:

UVA лъчите са с най-голяма дължина на вълната и най-голям процент достига до повърхността на земята. Те проникват в по-дълбоките слоеве на кожата, и стимулират отделянето на свободни радикали, които  увреждат ДНК на кожните клетки. Това от своя страна може да доведе до стареене на кожата, образуване на петна по кожата и кожни алергии и бръчки. Също така те могат да проникват и през стъкла и да бъдем засегнати, не само когато сме изложени пряко на слънчева светлина.

UVB лъчите са с по малка дължина и не проникват във вътрешните слоеве на кожата. Те директно увреждат ДНК на кожните клетки. Те водят до изгаряне на кожата, засилват стареенето и удебеляването на кожата . Причина са за повечето видове кожен рак.

UVC са с най – малка дължина, но те се филтрират изцяло в атмосферата и не достигат до повърхността на земята.

Ето, защо е задължителна употребата на слънцезащитни продукти. Те могат да бъдат най- разнообразни, като слънцезащитни кремове с широк спектър, слънцезащитен крем на минерална основа, водоустойчиви кремове, слънцезащитни гелове, физически, химически кремове, лосиони, млека, спрейове и др. Независимо какъв продукт закупуваме, той трябва да има определен слънцезащитен фактор – SPF.Този фактор е мярка колко UVB радиация се блокира, за да се избегне слънчево изгаряне по кожата. Според европейските директиви има четири категории: основен, среден, висок и много висок. Тук спадат следните слънцезащитни фактори:  6 и 10 (основен), 15, 20 и 25 (среден), 30 и 50 (висок), 50+ (много висок). SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите, достигащи кожата. SPF 30 блокира 97% от UVB лъчението, а SPF 50 – до 99% от UVB.

За да изберем слънцезащитен продукт с правилен фактор, трябва да сме запознати с индивидуалните генетични особености на кожата ни. Възрастен индивид със светла кожа, с червена или русо-червена коса, със сини очи спадат към тип 1 кожа (много-светъл). При тях се препоръчва  продукт със SPF 50+. Възрастни със светла кожа, сини очи, руса коса, спадат към тип 2 (светъл). При тях се препоръчва SPF 20-30 или 50. Възрастни със светлокафява кожа, тъмно руса коса, с кафяви или сиви очи спадат към тип 3 (светлокафява) Те получават рядко изгаряния и се препоръчва SPF 15-20.Възрастни с тъмнокафява кожа, тъмни коси и кафяви очи, се считат за тип 4 кожа (тъмно кафява).При тях се препоръчва фактор10-15. Бебетата и малките деца са с чувствителна кожа и при тях е необходимо да се използват специални козметични продукти, най-добре минерални с висок фактор.

Съвети след слънчево изгаряне: След като вече сме получили слънчево изгаряне, най-добре е да третираме засегнатата област с продукт съдържащ пантенол или друг хидратиращ продукт, като е допустимо да се прилага  студен компрес. Ако е образуван мехур, той не трябва да се пука, добре е да се постави марля върху него, за да се предотврати триене. Температурата трябва да се премери и ако е повишена да се приеме антипиретик. Нужно е да се приема и повече вода, за да се избегне дехидратиране.

При нас, в АПТЕКИ РЕНИ можете да откриете слънцезащитни продукти за всякакъв тип кожа, възраст и различен начин и място на приложение на марките Авен, Биодерма, Еусерин, Клоран, Кабана сън, Мустела, Здраве бебе (основно а аптека Светлана /срещу гарата/ и аптека Централ /в центъра/).