Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/remontib/aptekireni.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Как да подсилим имунната система при децата през есента - АПТЕКИ РЕНИ
Menu

Как да подсилим имунната система при децата през есента

Здравето на децата е приоритет номер едно за всеки родител. Никой не иска малчуганът му да се чувства зле и да боледува често.

Ето защо е много важно да предпазим децата от неприятни вируси и инфекции.

Това понякога изглежда много трудно и дори невъзможно, най-вече когато малчуганите тръгнат на детска градина или училище, след дългата лятна ваканция. Това радостно за повечето деца събитие обаче, е съпроводено с началото на есеннозимния период и събирането на много деца в затворените помещения, от където следват и по-честите инфекции на горните дихателни пътища и редица други вирусни заболявания. Затворените помещения с много на брой деца често се превръщат в инкубатори на вируси. Именно в този преходен сезон от преминаване от по-топло към по-студено време и при смяна на обстановката – от игри на открито към занимания в учебната стая, детската имунна система става по-уязвима. Малчуганите ни са подложени на по-голям психоемоционален стрес от смяната на обстановката, те се нуждаят не само от време за адаптация и влизане в учебния ритъм, но и от добра имунна защита, за да устоят на новите вируси за сезона.

Важна роля тук имат природните имуностимуланти, който са доказали безспорно ползата си за здравето на децата.

За да подсилите и активирате имунната функция, но без да натоварите излишно детския организъм, може да потърсите подходящи природни имуностимуланти.

Относно приема на имуностимуланти педиатрите препоръчват два основни подхода:

  • Продължителен прием при рискови и често разболяващи се деца, който е добре да започне в началото на есенния сезон и да продължи средно около 2-3 месеца.
  • Интензивен прием при първите симптоми на вирусната атака в продължение на 10-14 дни.

Една отлична комбинация от дарове на природата, чиито качества са доказани от векове като черен бъз, шипка и бета глюкани. Тройната комбинация има силен и наистина бърз ефект срещу вирусите и е подходяща за прием не само за децата в начална училищна възраст, но и за най-малките дечица над 1 годинка, посещаващи вече ясла или детска градина. Тя въздейства на клетъчно ниво като ограничава възможността вирусът да се прикрепи към здравата клетка,  а това означава, че пътят му  да навлезе в нея и да се размножава е блокиран.

Пчелен прашец – съдържа витамини от В-комплекс, незаменими аминокиселини, нуклеинови и мастни киселини и оказва положителен ефект в укрепването на имунната система.

Приемът на коластра, като средство с имуноукрепващо действие – тя съдържа имуноглобулини А, G и M, лактоферин, лизозим, цитокини и растежни фактори.Те предпазват мембраните на клетките на респираторния и гастроинтестиналния тракт от инфекциозни агенти, имат важна роля в изграждане на хуморалния имунен отговор, осигуряват защита в острия стадий на инфекцията. Лактоферинът има неспецифично защитно действие, предпазва от вируси, бактерии и гъбички.

Най-ефективна е естествената имунна стимулация, която се постига с осигуряване на здравословно хранене, включващо:

  • прием на пресни зеленчуци – броколи, зеле, карфиол, които са богати на каротин и осигуряват витамин А, важен за зрението. Съдържат също антиоксиданти и желязо. Важни за силна имунна система са и морковите, цвеклото, картофите и ряпата – всички те са естествен източник на витамин С, фолиева киселина, бета каротин, а имат и висока хранителна стойност;
  • риба – източник на калций и фосфор;
  • млечни продукти – с пробиотично действие, набавят калций и протеини;
  • месо – приемът му е важен за правилното функциониране на имунната система. 

Децата могат да бъдат придирчиви, затова е важно да се намерят начини да се хранят с питателни храни. Колкото по-широка гама от здравословни и хранителни храни можем да ги накараме да изядат, толкова по-добре за имунната система през есента.

Необходимо да се приемат някои витамини и минерали, за да може детският организъм  да се справи със смяната на сезоните. 

  • Витамин С – известен антиоксидант, който предпазва от настинка и грип, като елиминира патогените от организма. Най-добър източник са свежите плодове като портокал, лимон, грейпфрут, киви и др.
  • Цинк – профилактичният му прием осигурява правилното поддържане на нивата на растежния и други хормони, както и правилен растеж при децата. Има отношение към здравето на централната нервна система, за нормално храносмилане, добро зрение и здрава кожа.
  • Витамин Д е особено важен за здравината на костите. Синтезира се при излагане на слънце, а през есента организмът го синтезира в по-малки количества, затова е необходим допълнителен прием на 400-800 Е/дневно.

Имуностимулаторите са едни от най-търсените продукти в началото на есента, тъй като добрият имунитет е предпоставка за по-малко вирусни инфекции.

Готови форми имуностимуланти за деца са: Самбукус (нигра) сироп, Имуномикс сир, Имунохелт кидс, Биозин кидс, Имунофорс сир, Есберитокс, Иминотрофина сироп, Самбумил кидс и други. Заповядайте в нашите аптеки и ще бъдете лично консултирани. Аптеки РЕНИ.