Menu

Ухапване от насекоми

Описание на състоянието:
Ухапванията или ужилванията от пчели, комари, оси, бълхи, кърлежи, други насе-коми или отровни паяци могат да причинят болка, сърбеж, подуване или друга възпа-лителна кожна реакция. В повечето слу-чаи, те не са опасни и могат да бъдат леку-вани у дома. Някои ужилвания предизвик-ват тежка алергична реакция, като може да се стигне до анафилактичен шок.

Как да разпознаем от какво е ухапва-нето?
Малки сърбящи червени пъпчици. Това е най-често срещаният видим симптом на ухапване от насекомо.
+ Единично такова ухапване най-често е от комар или муха. Може да забележите мъничка следа от ухапване в центъра на пъпчицата, когато ухапването е от комар. Женските комари избират човека, който да захапят, според нивото на въглеродния двуокис, отделян при издишване, млечна-та киселина, потта и топлината на човеш-кото тяло.
+ Ухапванията от бълхи представляват множество малки сърбящи пъпчици, грпи-рани заедно. Вероятно ще ги намерите в области, където дрехите ви прилягат плът-но към тялото – например около кръста.
+ Ухапванията от дървеници са сърбящи червени подутини, някои от които с мехур-че, групирани в редове от по две или три.
+ Ухапванията от пчели и оси причиняват незабавна остра или пареща болка и подуване. Те оставят червенина с малко бяло петно там, където жилото е пробило кожата. Има и известно подуване в райо-на. Осите могат да жилят многократно, за разлика от медоносните пчелите, които след ужилване умират. Жилото на пчелата съдържа миниатюрна торбичка с отрова, която може да инжектира допълнително количество отрова в кожата, дори като пчелата вече я няма.
+ Други жилещи насекоми като стършели и оси не оставят жилото си. Ако сте били ужилени и не намирате жилото, най-веро-ятно ви е ужилила оса или стършел. Тези насекоми могат да ужилват няколко пъти подред.
+ Ухапванията от кърлежи са яркочер-вени, но безболезнени, така че лесно може да ги пропуснете. Има вероятност да откриете ухапването с кърлеж, все още прикрепен към вас. Повечето ухапвания от кърлежи са безвредни, но много кърлежи носят опасни заболявания като лаймска болест или петниста треска. Ако кърлежът е прикрепен към вас, трябва да го премах-нете възможно най-бързо. Най-добре да да потърсите спешна медицинска помощ и да не експериментирате с извеждането сами. Следете зоната на ухапване. Винаги трябва да проверявате за кърлежи, ако сте били на открито в гориста местност или в парка. Кърлежите обичат топли, тъмни места, така че проверявайте по цялото си тяло.
+ Въшките обикновено се откриват по шията, скалпа и зад ушите. Ухапванията им изглеждат като обрив, а най-вероятно е да откриете въшките и техните яйца (на-речени гниди) в косата. Ако имате въшки, ще трябва да измиете косата си с шам-поани или да я намажете с лосион за уни-щожаване на въшки и да изперете всички дрехи и спално бельо, които може да са влезли в контакт с тях.
+ Конски мухи – Ухапването на конските мухи е болезнено. Следните симптоми могат да съпътстват ухапване им: виене на свят, възможен сърбеж на очите и ус-тните, с розови или червени отоци, умора, обща слабост, копривна треска или урти-кария, хрипове.
+ Дървеници – Първоначалните ухап-вания от дървеници не причиняват реак-ция, но индивидите с висока чувствител-ност могат да развият различни болестни състояния или папули. Да се отървем от дървениците, включва изхвърляне на матрака и пране на чаршафите и дрехите в много гореща вода.
+ Бълхи – Ухапването от бълха обик-новено води до подуване, което достига пика си до 30 минути и след това се превръща във втвърдена папуларна лезия в рамките на 12–24 часа. Хората, които са чувствителни към ухапвания от насекоми, могат да изпитват сърбеж около мястото на ухапване за около седмица. Бълхите могат да предават заболявания като тиф.

Какво да очакваме:
В зависимост от чувствителността на организмът ви към отровата на насекомо, което ви е ухапало, зависи и каква ще бъде реакцията му, а от това се определят сим-птомите, които ще имате. В повечето слу-чаи се наблюдава болка, подуване, зачер-вяване или сърбеж на ухапаното място. Ужилването от оса или стършел е доста болезнено в сравнение с останалите насе-коми и може да се очаква вторично инфек-тиране. Почистете мястото със студена течаща вода и сапун, а при възможност сложете лед. Потърсете лекарска помощ, ако мястото се възпали или имате рана (това често се получава от разчесване на мястото). Посетете лекар и ако не знаете, какво насекомо ви е ухапало. Това важи особено, ако пътувате в чужбина и посе-щавате държави, в които има отровни насекоми или разпространение на инфек-ции, предавани чрез насекомите. Ако имате симптоми на тежка алергична реак-ция, като подуване, червени петна, задух, учестен сърдечен пулс, подуване на езика, оток на гърлото или устните, незабавно отпадналост или слабост, световъртеж, потърсете лекарска помощ. Това могат да бъдат симптомите на анафилактичен шок.
Лечение:
Лечението на обикновеното ужилване или ухапване от насекомо най-често включва:
Почистване на мястото на ухапване или ужилване.
Студен компрес.
Прием на антихистаминови таблетки при предписание от лекар.
Локално приложение на:
+ Медицински продукти:
Калмидерм, Джинджира, Аутан, Калмакс, Кокона SOS и др. При бебета и малки деца: Занзи спрей,
+ Лекарствени продукти: Фенистил гел, Дермодрин, Алергозан, Псило балсам.
Най-добре е да подходим превантивно с препарат, който отблъсква насекомите. В аптечната мрежа има гелове и спрейове, както и гривни и лепенки, които помагат.

Натурални лека при ухапване:
Етерични масла:
Те са чудесни при различни ухапвания. Най-добрите за ползване са лавандулово, маслото от чаено дърво, ментовото, евка-липтовото, както и маслата от мащерка и босилек. Само сложете няколко капки на засегнатата област за няколко дни и ухапването ще изчезне за нула време.
Лед:
Понякога най-простите лекове са най-ефективни. Сложете торбичка с лед директно на ухапаното място, така ще изчезне болката и възпалението ще се на-мали. Ледът е лек, който може да изпол-звате заедно с другите споменати.
Оцет:
Има ли изобщо нещо, което оцетът да не може да прави? Няколко капки върху уха-паната част на тялото и веднага ще облек-чи сърбежа и ще помогне за по-бързо заз-дравяване. Разчитайте на белия оцет или ябълковия.
Сода за хляб:
Тя е прекрасен домашен лек за ухапвания от насекоми. Само смесете малко сода за хляб и вода и нанесете на ухапаното мяс-то. Оставете го да действа от половин час до цял час и после отмийте с топла вода.