Menu

Ухапване от насекоми

Описание на състоянието:
Ухапванията или ужилванията от пчели, комари, оси, бълхи, кърлежи, други насекоми или отровни паяци могат да причинят болка, сърбеж, подуване или друга възпа-лителна кожна реакция. В повечето случаи, те не са опасни и могат да бъдат леку-вани у дома. Някои ужилвания предизвикват тежка алергична реакция, като може да се стигне до анафилактичен шок.

Как да разпознаем от какво е ухапването?
Малки сърбящи червени пъпчици. Това е най-често срещаният видим симптом на ухапване от насекомо.
+ Единично такова ухапване най-често е от комар или муха. Може да забележите мъничка следа от ухапване в центъра на пъпчицата, когато ухапването е от комар. Женските комари избират човека, който да захапят, според нивото на въглеродния двуокис, отделян при издишване, млечна-та киселина, потта и топлината на човеш-кото тяло.
+ Ухапванията от бълхи представляват множество малки сърбящи пъпчици, грпирани заедно. Вероятно ще ги намерите в области, където дрехите ви прилягат плътно към тялото – например около кръста.
+ Ухапванията от дървеници са сърбящи червени подутини, някои от които с мехурче, групирани в редове от по две или три.
+ Ухапванията от пчели и оси причиняват незабавна остра или пареща болка и подуване. Те оставят червенина с малко бяло петно там, където жилото е пробило кожата. Има и известно подуване в райо-на. Осите могат да жилят многократно, за разлика от медоносните пчелите, които след ужилване умират. Жилото на пчелата съдържа миниатюрна торбичка с отрова, която може да инжектира допълнително количество отрова в кожата, дори като пчелата вече я няма.
+ Други жилещи насекоми като стършели и оси не оставят жилото си. Ако сте били ужилени и не намирате жилото, най-вероятно ви е ужилила оса или стършел. Тези насекоми могат да ужилват няколко пъти подред.
+ Ухапванията от кърлежи са яркочер-вени, но безболезнени, така че лесно може да ги пропуснете. Има вероятност да откриете ухапването с кърлеж, все още прикрепен към вас. Повечето ухапвания от кърлежи са безвредни, но много кърлежи носят опасни заболявания като лаймска болест или петниста треска. Ако кърлежът е прикрепен към вас, трябва да го премахнете възможно най-бързо. Най-добре да да потърсите спешна медицинска помощ и да не експериментирате с извеждането сами. Следете зоната на ухапване. Винаги трябва да проверявате за кърлежи, ако сте били на открито в гориста местност или в парка. Кърлежите обичат топли, тъмни места, така че проверявайте по цялото си тяло.
+ Въшките обикновено се откриват по шията, скалпа и зад ушите. Ухапванията им изглеждат като обрив, а най-вероятно е да откриете въшките и техните яйца (наречени гниди) в косата. Ако имате въшки, ще трябва да измиете косата си с шам-поани или да я намажете с лосион за унищожаване на въшки и да изперете всички дрехи и спално бельо, които може да са влезли в контакт с тях.
+ Конски мухи – Ухапването на конските мухи е болезнено. Следните симптоми могат да съпътстват ухапване им: виене на свят, възможен сърбеж на очите и устните, с розови или червени отоци, умора, обща слабост, копривна треска или уртикария, хрипове.
+ Дървеници – Първоначалните ухапвания от дървеници не причиняват реакция, но индивидите с висока чувствителност могат да развият различни болестни състояния или папули. Да се отървем от дървениците, включва изхвърляне на матрака и пране на чаршафите и дрехите в много гореща вода.
+ Бълхи – Ухапването от бълха обикновено води до подуване, което достига пика си до 30 минути и след това се превръща във втвърдена папуларна лезия в рамките на 12–24 часа. Хората, които са чувствителни към ухапвания от насекоми, могат да изпитват сърбеж около мястото на ухапване за около седмица. Бълхите могат да предават заболявания като тиф.

Какво да очакваме:
В зависимост от чувствителността на организмът ви към отровата на насекомо, което ви е ухапало, зависи и каква ще бъде реакцията му, а от това се определят симптомите, които ще имате. В повечето слу-чаи се наблюдава болка, подуване, зачер-вяване или сърбеж на ухапаното място. Ужилването от оса или стършел е доста болезнено в сравнение с останалите насекоми и може да се очаква вторично инфектиране. Почистете мястото със студена течаща вода и сапун, а при възможност сложете лед. Потърсете лекарска помощ, ако мястото се възпали или имате рана (това често се получава от разчесване на мястото). Посетете лекар и ако не знаете, какво насекомо ви е ухапало. Това важи особено, ако пътувате в чужбина и посещавате държави, в които има отровни насекоми или разпространение на инфекции, предавани чрез насекомите. Ако имате симптоми на тежка алергична реакция, като подуване, червени петна, задух, учестен сърдечен пулс, подуване на езика, оток на гърлото или устните, незабавно отпадналост или слабост, световъртеж, потърсете лекарска помощ. Това могат да бъдат симптомите на анафилактичен шок.
Лечение:
Лечението на обикновеното ужилване или ухапване от насекомо най-често включва:
Почистване на мястото на ухапване или ужилване.
Студен компрес.
Прием на антихистаминови таблетки при предписание от лекар.
Локално приложение на:
+ Медицински продукти:
Калмидерм, Джинджира, Аутан, Калмакс, Кокона SOS и др. При бебета и малки деца: Занзи спрей,
+ Лекарствени продукти: Фенистил гел, Дермодрин, Алергозан, Псило балсам.
Най-добре е да подходим превантивно с препарат, който отблъсква насекомите. В аптечната мрежа има гелове и спрейове, както и гривни и лепенки, които помагат.

Натурални лека при ухапване:
Етерични масла:
Те са чудесни при различни ухапвания. Най-добрите за ползване са лавандулово, маслото от чаено дърво, ментовото, евка-липтовото, както и маслата от мащерка и босилек. Само сложете няколко капки на засегнатата област за няколко дни и ухапването ще изчезне за нула време.
Лед:
Понякога най-простите лекове са най-ефективни. Сложете торбичка с лед директно на ухапаното място, така ще изчезне болката и възпалението ще се на-мали. Ледът е лек, който може да използвате заедно с другите споменати.
Оцет:
Има ли изобщо нещо, което оцетът да не може да прави? Няколко капки върху ухапаната част на тялото и веднага ще облекчи сърбежа и ще помогне за побързо заздравяване. Разчитайте на белия оцет или ябълковия.
Сода за хляб:
Тя е прекрасен домашен лек за ухапвания от насекоми. Само смесете малко сода за хляб и вода и нанесете на ухапаното място. Оставете го да действа от половин час до цял час и после отмийте с топла вода.