Menu

Какво представляват ВИТАМИНИТЕ и как да ги приемаме

Този и следващият месец ще обърнем малко повече внимание на витамините. В предвид на сегашната ситуация всеки гледа да засили имунитета си, но знаем ли кой витамин за какво ще помогне? Повечето хора предпочитат комбинираните варианти, под формата на таблетки или разтворими такива. Хубави варианти от голям набор витамини и минерали предлагат AboPharma A-Z, Alive, Centrum и още много други. Спрем ли се на този вариант ще приемем една богата вариация на витамини, но в малки дози.         

Ако предпочитате само определен витамин, то тази статия е за вас. Витамините се разделят на 2 големи групи – мастно разтворими и водоразтворими. Сега ще отделим време за мастно разтворимите, а в следващия брой ще ви запозная и с водоразтворимите. Както показва името им, мастно разтворимите се разтварят в маслени разтвори, което означава, че най-добре е да се приемат с храна или непосредствено след хранене. Такива витамини са А, D, E и K.         

Витамин А може да се набави от животински и растителни продукти. При животните се среща под формата на ретинол, който е най-активната форма на витамин А. В плодовете и зеленчуците се среща като каротеноид. Така приет в човешкия организъм той се превръща в ретинол. За да получим витамин А от животни трябва да наблегнем на черния дроб, яйченият жълтък и маслото, а ако сме вегани или предпочитаме растителни продукти, то трябва да си набавим сладки картофи, моркови, спанак и зеле. Витамин А може да се използва за повишаване на имунитета. Много процеси протичащи в нашето тяло зависят от наличието му. Гените, които участват в имунния отговор се контролират от ретинола. Добър избор е и за хората, които имат проблем със зрението. Бета-каротиноидите, които съдържа витамина, се борят с дегенерацията на макулата в очите. При дефицит на този витамин е една от причините за появата на кокоша слепота. За хората, които обичат да се грижат за кожата и косата си знаят колко е важен приема на витамин А. Той се бори с акнето и заздравява косата, като подпомага производството на колаген.

Витамин D се синтезира в кожата под действието на ултравиолетови лъчи. Познат е още като холикалциферол (D3) и ергокалциферол (D2). D3 е два пъти по-усвоим и се препоръчва пред D2. Нормалното количество витамин D в кръвта при възрастен човек варира между 30 и 74mg/ml. През зимните месеци често се наблюдава дефицит на този витамин, което от своя страна води до отслабване на имунната система. Храни богати на витамин D са рибата (треска, сьомга, скумрия, риба тон), яйцата и гъбите, но количеството на витамина е сравнително малко.

 Витамин D помага при автоимунни заболявания, при проблеми с щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс и да не забравяме костната система. Всички млади родители са се запознали с течната форма на витамин D, която дават редовно на техните бебчета за предпазване от рахит и заздравяване на костната система. Важен е приемът и за доброто усвояване на калция. Хора приемащи кортикостероиди е добре да ги комбинират с ретинол , защото тези лекарства извличат допълнително витамин D.                

Витамин Е  е един от най-мощните антиоксиданти. Той подобрява циркулацията на кръвта, осигурява нормално кръвосъсирване и заздравяване на рани, помага за репродуктивните способности, забавя стареенето на кожата и предотвратява появата на пигментни петна. Той защитава клетъчните структури от свободни радикали, възпрепятства образуването на тромби, участва в синтезата на хормони, поддържа имунитета и осигурява нормално функциониране на мускулатурата.                  

Богати на витамин Е са ядките и най-вече бадемите, спанак, маслини и авокадо.                  

 

Витамин К помага при процесите на съсирване на кръвта, намалява кръвозагубата и помага за по-бързото възстановяване. Има три форми на този витамин – К1 (фитоменадион), който се набавя от зелени листни зеленчуци, К2 (менаквион), който се синтезира от чревната флора и К3(менадион), който е синтетичен. Витамин К е широко разпространен в растителни свят. Най-високо съдържание има в къдравото зеле, броколи, спанак, коприва  и зеления чай. Дефицит на витамин К рядко се наблюдава. Най-рискови са хората, които често употребяват широкоспектърни антибиотици, защото те унищожават чревната флора, а там се синтезира витамин К. Друга рискова група са хората, подложени на химиотерапия, лъчетерапия и рентген, тъй като лъчението унищожава витамин К. Витаминът е важен и за хора подложени на физическо натоварване, тъй като стимулира мускулните съкращения.

Мастно-разтворимите витамини, с които Ви запознахме можете да намерите във всички аптеки Рени, под всякаква форма, така че попитайте Вашия фармацевт. Ние сме тук, за да бъдем полезни и да Ви помогнем да бъдете ЗДРАВИ!               

Ако искате да научите какво представляват и водоразтворимите витамини, то не забравяйте да прочете статията и в следващия месец😊