Канелата е една от най-старите и най-ценени подправки в света. Със своя богат аромат и сладко-пикантен вкус, тя не само придава изтънченост на ястията, но и предлага изобилие от здравословни ползи. Днес науката потвърждава, че тази ароматна подправка е истинско природно съкровище.
Канелата е богата на полифеноли, които действат като мощни антиоксиданти. Те защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали и забавят процесите на стареене. Антиоксидантите в канелата също така подпомагат борбата с възпаленията и хроничните заболявания.
Канелата е добре позната със способността си да подобрява инсулиновата чувствителност и да намалява нивата на кръвната захар. Тя спомага за по-бавното разграждане на въглехидратите в храносмилателния тракт, което води до по-стабилни нива на кръвната захар. Това я прави полезна за хора с диабет тип 2 и за тези, които искат да предотвратят инсулиновата резистентност.
Редовната консумация на канела може да помогне за понижаване на нивата на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, като същевременно увеличава „добрия“ HDL холестерол. Освен това тя подпомага понижаването на кръвното налягане, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Хроничните възпаления са в основата на много заболявания, включително артрит, сърдечни болести и дори някои видове рак. Канелата съдържа активни съединения като цинамалдехид, които имат силни противовъзпалителни свойства и могат да намалят риска от възпалителни заболявания.
Канелата стимулира паметта. Смята се, че тя стимулира производството на протеини, които предпазват нервните клетки от увреждане.
Канелата има антимикробни и антибактериални свойства, които подпомагат храносмилателния тракт. Тя може да облекчи подуването на корема, газовете и стомашните неразположения. Освен това подпомага растежа на полезните бактерии в червата и може да помогне при храносмилателни разстройства като синдром на раздразненото черво.
Канелата има силно антимикробно действие и може да се използва за борба с бактерии, гъбички и вируси. Тя е особено ефективна срещу бактерии като Salmonella и E.coli, както и срещу гъбични инфекции като кандидоза. Може да се използва като натурален консервант за храни.
Канелата може да ускори метаболизма и да подпомогне изгарянето на мазнини. Тя спомага за намаляване на апетита и регулиране на кръвната захар, което води до по-добър контрол върху теглото. Добавянето на канела към храната може да допринесе за по-лесно и здравословно отслабване.
Ароматът на канела е известен със своето успокояващо действие върху нервната система. Някои изследвания показват, че простото вдишване на аромата на канела може да намали нивата на стрес и тревожност, като стимулира производството на ендорфини (хормони на щастието) в мозъка.
Канелата има антисептични и успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на психическо напрежение и да създадат усещане за релаксация и комфорт. Това я прави полезно за хората, които претърпяват стрес.
10.Подобрява имунната система
Канелата е известна със своите силни антимикробни и антивирусни свойства, които играят важна роля в укрепването на имунната система. Тя помага на организма да се бори срещу инфекция и да се предпази от настинки и други вирусни
Също така, канелата има положителен ефект върху производството на бели кръвни клетки, които са основната защита на организма срещу патогени. Тези клетки се борят с вируси, бактерии и гъбички, като предпазват организма от инфекциозни заболявания.
Канелата не е само полезна за здравето, но има и широки естетически приложения:
Канелата може да се консумира по различни начини:
Канелата може да насърчи притока на кръв към космените фоликули, да засили циркулацията, която кара косата да расте. Но как да постигнете това? Със следната, лесна за приготвяне, маска: 1 с. л. смляна канела, 1 с. л. мед, около 100 мл зехтин или кокосово масло, за да се образува паста. Нанесете върху скалпа си за 10 минути и измийте. Повторете 2-3 пъти седмично.
Канела срещу акне
Канелата може да спре бактериите, причиняващи акне, в самия им зародиш!
Рецепта за маска за лице: 3 с. л. мед, 1 с. л. смляна канела. За предпочитане е да я правите сутрин, за да се наслаждавате на свежо лице през целия ден.
Въпреки, че канелата има множество ползи за здравето, е важно да се консумира умерено. Прекалената употреба, особено на канелата от вида Cassia, може да доведе до натрупване на съединението кумарин, което в големи количества може да бъде токсично за черния дроб. Затова е препоръчително да се избира цейлонска канела (Cinnamomum verum), която съдържа по-ниски нива на кумарин.
И така, канелата е не само вкусна, но и изключително полезна подправка. Използвайте я разумно и се насладете на нейните невероятни свойства!
© 2019 аптеки РЕНИ All rights reserved. Всички права запазени