Menu

Поленова алергия! Помощ!

Пролетта вече се усеща във въздуха, дори и буквално, заради цветния прашец, чието количество ще се увеличи с повишаването на температурите навън, а това от своя страна ще предизвика бум на сезонните алергии и сенната хрема, наричана още алергичен ринит или полиноза.
Всъщност полените (основните виновни-ци) са невидими за невъоръженото човешко око “мъжки” семена от житен, дървесен или тревист произход, които носени от въздуха и вятъра изминават големи разстояния.

Има няколко добре работещи метода, които ще ви помогнат да намалите или предотвратите симптомите още преди да започнат.
Първата стъпка в превенцията е да раз-берете какво точно причинява алергията ви. И ако сте сигурни, че страдате от сенна хрема, ето няколко предварителни мерки, които да вземете:

1.Клетъчни соли
Солите на немския доктор Вилхелм Шуслер. Натрупаният дългогодишен опит на лекари и пациенти показва, че Шусле-ровите соли имат изключително добри резултати при лечението на сезонната алергична хрема.

Ако действате превантивно – започнете да пиете комбинация Шуслерови соли №2, №3 и №8 месец-два по-рано, резултатите ви в борбата с алергичния ринит ще са още по-бързи и впечатляващи. Профилактично солите се приемат: 3 пъти по 2 табл. дневно от всяка сол за възрастни (3 пъти по 1 табл. дневно за деца).
Защо се нуждаете от точно тези 3 клетъчни соли?
Шуслерова сол №2
·въздейства върху структурата на белтъ-ците (алергените са именно това – чужди белтъци, попаднали в тялото) и възстано-вява баланса на организма при алергична реакция.
Шуслерова сол №3
·подкрепя адекватната имунна реакция на организма и спира възпалителни процеси, възникващи при сенната хрема.
Шуслерова сол №8
·подпомага укрепването на носната лигавица и помага да се намали воднис-тата хрема.
Ако закъснеете и симптомите на сенна хрема вече са налице, използвайте същата комбинация соли №2, №3 и №8, но с дозировката за остро състояние: трите соли се редуват, като се приема по 1 таблетка от всяка през час. Курсът на лечение трябва да продължи минимум 1 месец.
Както всяка хрема, така и алергичната, води до разраняване на кожата около носа, затова външно можете да нанасяте Шуслерова сол №8, коята има способ-ността да успокоява раздразнената и зачервена кожа, да хидратира и да помага за по-бързото възстановяване на кожата.
Терапията с оригиналните Шуслерови со-ли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) можете да прилагате самостоятелно или успоредно с друго конвенционално или алтернативно лечение, тъй като не предизвиква нежелани странични реак-ции и взаимодействия с други лекарства, не води до привикване и може да се ползва дълго време.
Друго голямо предимство на клетъчните соли на доктор Шуслер е, че те са напълно безопасни за бебета, малки деца и бременни и кърмещи жени.

2. Здравословен хранителен ре-жим
 Млечните продукти, зърнените изделия, съдържащи глутен, захарта и подсладителите, консервантите
вполуфабрикатите увеличават възпале-нието в носната кухина и дихателните пътища, а това предизвиква по-силно изразени симптоми при пролетната алергична хрема.
 В диетата си можете да включите и храни, богати на пробиотици. Каква е връзката на пробиотиците с алергиите? Ами много просто – те увеличават добрите бактерии в стомашно-чревния тракт, в който е “скрит” около 70% от имунитета ви. Тук е моментът да припомним, че алер-гиите са свръхреакция на имунната систе-ма към чужди белтъци, атакуващи клетки-те. Затова пробиотиците успяват да балан-сират отговора на имунната система, облекчавайки и симптоматиката на сенна-та хрема.
 Домашният ябълков оцет пък помага за разграждането на слузта в тялото, което ще ви позволи да дишате по-лесно при сенна хрема. Достатъчно е да сложите 1-2 супени лъжици от оцета в чаша вода, която да изпиете сутрин на гладно. Ако не харесвате вкуса на ябълковия оцет, можете да го замените със сока от 1 лимон, който има същия ефект при алергичен ринит.
 Увеличете и приема на вода, която има също способността да разрежда слуз-та. Количество вода е строго индивиду-ално спрямо килограмите, но средно на ден жените трябва да пият по 2,2 литра вода, а мъжете – 3 литра. Когато пием достатъчно вода, носната лигавица е добре хидратирана, а с това се повишава и защитата й срещу алергените във въздуха.
 В дневното меню при назалните алер-гии задължително трябва да има храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Тези есенциални мазнини имат силни противо-възпалителни свойства, облекчавайки симптомите. Освен това те дават мощно рамо на имунната система сама да се справи с чуждите белтъци, попаднали в клетките, които на практика предизвикват алергичната реакция.
 Консумацията на храни, богати на ви-тамин C, също има безспорен положи-телен ефект при сенната хрема, защото този широкоспектърен водноразтворим витамин, освен другите си антиоксидантни действия, има и уникалната способност да тушира хистамина – веществото, което се освобождава в тялото след алергична реакция.
 Копривата е универсална билка, която от векове се използва в народната медицина за пречистване на кръвта в тялото. Това растение, което е и супер храна, потиска възпалителните процеси в организма, причинени от алергените.
 Джинджифилът по традиция се използва в борбата с настинките и вируси-те, както и за укрепване на имунната система, но корените на това растение се включват и в още една битка – тази с пролетната алергия, на която той действа като естествен антихистамин. Освен това сенната хрема често е съпроводена със запушен нос, за който джинджифилът има облекчаващ ефект.

3. Кои храни да избягваме?
 Млечните продукти са главният виновник за образуване на слуз в тялото, затова техният прием трябва да бъде ограничен, а в най-острите фази от разви-тието на сенната хрема – напълно да бъдат изключени от менюто.
 С изделията от брашно също трябва да се внимава, защото те са основният източник за набавяне на глутен – белтъч-на смес, съдържаща се във всички житни растения. Глутен има и във всички полу-фабрикати, за които не е нужно да имате поленова алергия, за да ги изхвърлите завинаги от вкъщи.
 Много специалисти препоръчват в пика на сенната хрема да се избягват плодовете и плодовите сокове.
 За хората със сезонен ринит напит-ките с по-висок градус също за забранена територия. Бирата, виното и спиртните на-питки засилват симптомите.
 Хората, страдащи от алергии, са наясно и с друг факт – не трябва да хапват и мед, защото в него може да има и остатъци от пчелен прашец.
4. Трикове, които помагат да се справим с алергичната хрема:
 Носете маска! Оказва се, че маските филтрират част от по-големите полени, предизвикващи сенна хрема.
 Концентрацията на полени във въздуха е най-висока рано сутрин и в късния следобед до вечерта. Затова, ако е възможно в тези часове си стойте вкъщи. Ш Веднага след като се приберете си вземете душ, хубаво е да измиете косата, а дрехите да сложите за пране. Ако имате куче, задължително се погрижете първо за неговата хигиена.
 У дома сушенето на прането трябва да става на закрито, иначе то пак ще се напълни с невидимите полени. Мебелите редовно почиствайте с влажен парцал, същото важи и за килимите и пода. Колкото и да не е приятно, дръжте прозорците за-творени.
 Към тези съвети ще добавим още няколко: пушенето и алкохолът не са препоръчителни, както отглеждане на цветя вкъщи или разходка в парка по тревата.
Любопитно! – Сенната хрема в България
По нашите географски ширини най-раз-пространена е непоносимостта към поле-ните, идващи от тревите, за разлика от сре-диземноморските страни, където алергии предизвикват най-много полените от мас-линовите дървета или в скандинавските страни, където този проблем идва от бре-зите. Амброзията пък държи първото мя-сто в Америка.
В България алергените през отделните пролетни месеци са различни. Първо ни атакуват тези от брезите, последвани от върбата, бука и дъба, а на финала идва най-лошото – полените от тревите. През летните месеци и есента най-силен алер-ген са полените на пелина.