Menu

Поленова алергия! Помощ!

Пролетта вече се усеща във въздуха, дори и буквално, заради цветния прашец, чието количество ще се увеличи с повишаването на температурите навън, а това от своя страна ще предизвика бум на сезонните алергии и сенната хрема, наричана още алергичен ринит или полиноза.
Всъщност полените (основните виновници) са невидими за невъоръженото човешко око “мъжки” семена от житен, дървесен или тревист произход, които носени от въздуха и вятъра изминават големи разстояния.

Има няколко добре работещи метода, които ще ви помогнат да намалите или предотвратите симптомите още преди да започнат.
Първата стъпка в превенцията е да разберете какво точно причинява алергията ви. И ако сте сигурни, че страдате от сенна хрема, ето няколко предварителни мерки, които да вземете:

1.Клетъчни соли
Солите на немския доктор Вилхелм Шуслер. Натрупаният дългогодишен опит на лекари и пациенти показва, че Шуслеровите соли имат изключително добри резултати при лечението на сезонната алергична хрема.

Ако действате превантивно – започнете да пиете комбинация Шуслерови соли №2, №3 и №8 месец-два по-рано, резултатите ви в борбата с алергичния ринит ще са още по-бързи и впечатляващи. Профилактично солите се приемат: 3 пъти по 2 табл. дневно от всяка сол за възрастни (3 пъти по 1 табл. дневно за деца).
Защо се нуждаете от точно тези 3 клетъчни соли?
Шуслерова сол №2
·въздейства върху структурата на белтъ-ците (алергените са именно това – чужди белтъци, попаднали в тялото) и възстановява баланса на организма при алергична реакция.
Шуслерова сол №3
·подкрепя адекватната имунна реакция на организма и спира възпалителни процеси, възникващи при сенната хрема.
Шуслерова сол №8
·подпомага укрепването на носната лигавица и помага да се намали воднистата хрема.
Ако закъснеете и симптомите на сенна хрема вече са налице, използвайте същата комбинация соли №2, №3 и №8, но с дозировката за остро състояние: трите соли се редуват, като се приема по 1 таблетка от всяка през час. Курсът на лечение трябва да продължи минимум 1 месец.
Както всяка хрема, така и алергичната, води до разраняване на кожата около носа, затова външно можете да нанасяте Шуслерова сол №8, коята има способ-ността да успокоява раздразнената и зачервена кожа, да хидратира и да помага за по-бързото възстановяване на кожата.
Терапията с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) можете да прилагате самостоятелно или успоредно с друго конвенционално или алтернативно лечение, тъй като не предизвиква нежелани странични реакции и взаимодействия с други лекарства, не води до привикване и може да се ползва дълго време.
Друго голямо предимство на клетъчните соли на доктор Шуслер е, че те са напълно безопасни за бебета, малки деца и бременни и кърмещи жени.

2. Здравословен хранителен ре-жим
 Млечните продукти, зърнените изделия, съдържащи глутен, захарта и подсладителите, консервантите
вполуфабрикатите увеличават възпале-нието в носната кухина и дихателните пътища, а това предизвиква по-силно изразени симптоми при пролетната алергична хрема.
 В диетата си можете да включите и храни, богати на пробиотици. Каква е връзката на пробиотиците с алергиите? Ами много просто – те увеличават добрите бактерии в стомашно-чревния тракт, в който е “скрит” около 70% от имунитета ви. Тук е моментът да припомним, че алергиите са свръхреакция на имунната систе-ма към чужди белтъци, атакуващи клетки-те. Затова пробиотиците успяват да балан-сират отговора на имунната система, облекчавайки и симптоматиката на сенната хрема.
 Домашният ябълков оцет пък помага за разграждането на слузта в тялото, което ще ви позволи да дишате по-лесно при сенна хрема. Достатъчно е да сложите 1-2 супени лъжици от оцета в чаша вода, която да изпиете сутрин на гладно. Ако не харесвате вкуса на ябълковия оцет, можете да го замените със сока от 1 лимон, който има същия ефект при алергичен ринит.
 Увеличете и приема на вода, която има също способността да разрежда слузта. Количество вода е строго индивидуално спрямо килограмите, но средно на ден жените трябва да пият по 2,2 литра вода, а мъжете – 3 литра. Когато пием достатъчно вода, носната лигавица е добре хидратирана, а с това се повишава и защитата й срещу алергените във въздуха.
 В дневното меню при назалните алергии задължително трябва да има храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Тези есенциални мазнини имат силни противовъзпалителни свойства, облекчавайки симптомите. Освен това те дават мощно рамо на имунната система сама да се справи с чуждите белтъци, попаднали в клетките, които на практика предизвикват алергичната реакция.
 Консумацията на храни, богати на витамин C, също има безспорен положителен ефект при сенната хрема, защото този широкоспектърен водноразтворим витамин, освен другите си антиоксидантни действия, има и уникалната способност да тушира хистамина – веществото, което се освобождава в тялото след алергична реакция.
 Копривата е универсална билка, която от векове се използва в народната медицина за пречистване на кръвта в тялото. Това растение, което е и супер храна, потиска възпалителните процеси в организма, причинени от алергените.
 Джинджифилът по традиция се използва в борбата с настинките и вируси-те, както и за укрепване на имунната система, но корените на това растение се включват и в още една битка – тази с пролетната алергия, на която той действа като естествен антихистамин. Освен това сенната хрема често е съпроводена със запушен нос, за който джинджифилът има облекчаващ ефект.

3. Кои храни да избягваме?
 Млечните продукти са главният виновник за образуване на слуз в тялото, затова техният прием трябва да бъде ограничен, а в най-острите фази от разви-тието на сенната хрема – напълно да бъдат изключени от менюто.
 С изделията от брашно също трябва да се внимава, защото те са основният източник за набавяне на глутен – белтъч-на смес, съдържаща се във всички житни растения. Глутен има и във всички полу-фабрикати, за които не е нужно да имате поленова алергия, за да ги изхвърлите завинаги от вкъщи.
 Много специалисти препоръчват в пика на сенната хрема да се избягват плодовете и плодовите сокове.
 За хората със сезонен ринит напит-ките с по-висок градус също за забранена територия. Бирата, виното и спиртните на-питки засилват симптомите.
 Хората, страдащи от алергии, са наясно и с друг факт – не трябва да хапват и мед, защото в него може да има и остатъци от пчелен прашец.
4. Трикове, които помагат да се справим с алергичната хрема:
 Носете маска! Оказва се, че маските филтрират част от по-големите полени, предизвикващи сенна хрема.
 Концентрацията на полени във въздуха е най-висока рано сутрин и в късния следобед до вечерта. Затова, ако е възможно в тези часове си стойте вкъщи. Ш Веднага след като се приберете си вземете душ, хубаво е да измиете косата, а дрехите да сложите за пране. Ако имате куче, задължително се погрижете първо за неговата хигиена.
 У дома сушенето на прането трябва да става на закрито, иначе то пак ще се напълни с невидимите полени. Мебелите редовно почиствайте с влажен парцал, същото важи и за килимите и пода. Колкото и да не е приятно, дръжте прозорците за-творени.
 Към тези съвети ще добавим още няколко: пушенето и алкохолът не са препоръчителни, както отглеждане на цветя вкъщи или разходка в парка по тревата.
Любопитно! – Сенната хрема в България
По нашите географски ширини най-раз-пространена е непоносимостта към поле-ните, идващи от тревите, за разлика от сре-диземноморските страни, където алергии предизвикват най-много полените от маслиновите дървета или в скандинавските страни, където този проблем идва от бре-зите. Амброзията пък държи първото мя-сто в Америка.
В България алергените през отделните пролетни месеци са различни. Първо ни атакуват тези от брезите, последвани от върбата, бука и дъба, а на финала идва най-лошото – полените от тревите. През летните месеци и есента най-силен алер-ген са полените на пелина.