Menu

Какво представляват водоразтворимите ВИТАМИНИ и как да ги приемаме

Водоразтворимите витамини се разпространяват и транспортират свободно в организма. Както показва и името им те се разтварят във вода. Излишното количество от тях се освобождава чрез бъбреците. Към водоразтворимите витамини спадат витамин С и витамините от група В.             

Витамин В1 или още известен като тиамин. За първи път е изолиран от люспите на ориза, което показва, че една от най-богатите храни на витамин В1 е оризът. Други храни с високо съдържание на тиамин са ядките ( като най много има в кашуто и шамфъстъка), грах, риба (пъстърва и скумрия). Важно е да се знае, че за да си набавим този витамин от хранителни продукти, то те не трябва да се приготвят на висока температура. Въпреки, че нашият организъм не се нуждае от големи количества, неговият дефицит може да доведе до състояние бери-бери (авитаминоза, водеща до полиневрит). Тъй като е водоразтворим не може да се съхранява и за това трябва редовен прием. Препоръчва се допълнителен прием при проблеми с периферната нервна система – неврит, полиневрит, диабетна полиневропатия.

Витамин В2 или рибофлавин е следващият витамин от група В. Той е антиоксидант, повишава енергийните нива, улеснява метаболизма, поддържа кръвните клетки здрави, засилва функциите на имунната система. Улеснява работата на отделителната система и помага на дебелото черво. Рибофлавинът намалява главоболието и увеличава усвояването на желязо. Витамин В2, макар и широко разпространен в зеленчуците и животинските продукти, е в много малки количества. Богати на рибофлавин са зелените зеленчуци, ряпа, цвекло. От плодовете добри източници са папая, стафиди, кайсия и ябълка. От животинските продукти най-високо съдържание има в черния дроб, яйцата, млечните продукти.              

Витамин В3 (РР) или ниацин. Този витамин е устойчив на топлина, оксидация и алкилиране. Важен за правилното кръвообращение и функциите на периферната нервна система. Той поддържа стомашно чревния тракт и участва в метаболизма на протеините и въглехидратите. Ниацинът разширява капилярите, подобрява кръвната циркулация. Животинските продукти съдържащи повече ниацин са черния дроб, свинското месо и кравето мляко. За тези, които предпочитат да си набавят витамини с растителни продукти най-богати са ориз, трици, пшеница, фъстъци, слънчогледови семки, бадеми и всичките листни зеленчуци. Дефицитът на  В3 може да доведе до па;егра, което се характеризира с дерматит, диария и деменция. Може да срещнете този витамин в много продукти като на етикетите е обозначен с  Е375. Основно се добавя към брашното, зърнените култури и диетичните храни.

Витамин В5 или пантотенова киселина, наричан още и „антистрес витамин“. Името му идва от гръцки „пантос“, което означава навсякъде. Това ни показва колко е необходим на организма. Той участва в почти всички процеси – спомага за освобождаване на енергия и основни хранителни вещества, помага за усвояването на другите витамини, участва в синтезата на холестерол и мазнини, омега на клетъчния метаболизъм, спомага за изработването на антитела и подобрява имунната система, стимулира надбъбречната жлеза и увеличава производството на кортизон, подобрява храносмилателния тракт. В храните В5 се среща в карфиола, броколите, гъбите, като най-добрите източници на витамин В5 са царевицата и ягодите. От животински произход богати са пилешки дроб, яйца, млечни продукти и сьомгата.              

Витамин В6 или пиридоксин. Този витамин участва в усвояването на мазнини, белтъци и витамини. Необходим е за образуването на антитела червени кръвни клетки. Помага на имунната система да функционира правилно. Измежду всички витамини В6 играе най-важна роля за усвояването на въглехидрати и за освобождаването на енергия, помага за растежа, обмяната на вещества и асимилацията на аминокиселини. Облекчава гаденето и премахва сухотата в устната кухина. Действа оптимално с останалите витамини от група В и с витамин С и магнезий. Витамин В6 се съдържа в много храни, като главно в месото, зърнените храни, ядки, бирата и мая, жълтък и черния дроб. Устойчив е на топлинна обработка, но въпреки това при обработване на храната се губят до 40%. 

Витамин В7 или биотин е основен фактор за растежа и здравето на косата и кожата и участва в изграждането на кератин. Взима участие и в липидната синтеза, глюконеогенезата и протеиновия метаболизъм. В нашият организъм се произвежда в много малки количества в червата с помощта на чревна бактерия. Участва в освобождаването на енергия от хранителните вещества, в синтезата на аминокиселини и в поддържането на функциите на нервната система.  Важен е за предаването на нервни импулси и активността на невротрансмитерите. Храни богати на биотин са гъбите, авокадото, банана, карфиола, ядките, черния дроб и пуешкото месо.            

Витамин В9 или фолиевата киселина е важен фактор за растежа и функционирането на всички клетки. Приема на този витамин е от изключително значение за бременни, защото неговият недостиг може да доведе до вродени дефекти и аномалии на ембриона. В9 увеличава апетита, предпазва от чревни инфекции, подобрява лактацията, помага при атеросклероза, участва в синтезата на Аминокиселини. От храните, източници на фолиева киселина са зелените плодове и зеленчуци. Голямо количество има в типовия хляб. От животински произход голямо количество се съдържа в дреболиите и най вече в черния дроб и бъбреците.         

Витамин В12 или кобаламин. Витамин В12 съдържа кобалт, от който идва и името му кобаламин. Произвежда се в храносмилателната система на животните, което означава, че не може да се набави от растителни продукти. Следователно вегани често използват хранителни добавки за да се снабдят с В12. За да си набавите В12 от храна, трябва да консумирате птиче месо, риба, яйца, млечни продукти. Но дори богатата храна понякога е недостатъчна за организма. Често се наблюдава недостиг, защото В12 преминава през много сложен път, за разлика от другите витамини. Този витамин е изключително важен за изграждането на миелин, който е необходим на нервната система за образуването на миелиновите обвивки на невроните.                

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант и имуностимулатор, който укрепва имунната система, предпазва от болести и спомага за бързото възстановяване при бактериални и вирусни инфекции. Витамин С предпазва от вредното влияние на свободните радикали и токсини. Съдейства за по-доброто усвояване на желязо, спомага за здрави зъби, венци и капиляри. Витамин С се препоръчва при инфекции, желязо дефицитни анемии, продължително физическо и психическо натоварване.. Най високо съдържание има в цитросите, и най вече в кората им. Други храни богати на витамин С са ягодите, кивито, броколите, брюкселското зеле, чушките и касиса.