Menu

Как да се справим с безсънието

Пълноценният сън е от съществено значение за нашето здраве. От него зависят работоспособността и жизне-ният тонус, способността за справяне с ежедневния стрес, устойчивостта на различни болестотворни фактори. Сънят е важен, както за физическото, така и за психоемоционалното състо-яние. За да се чувстваме отпочинали след сън, важно е той да е бил не само достатъчно продължителен, но и пъл-ноценен.
Съществуват различни фази на съня, най-важната, от които е фазата на дълбок сън. Състоянието на дълбок сън отпуска цялото тяло и успокоява мозъчната дейност, което е главната предпоставка за качествена почивка и зареждане с нови сили за утрешния ден. При лек сън мозъкът продължава да функционира активно, както в будно състояние с единствената разлика, че тялото е отпуснато. Този сън обаче не носи пълноценна почивка.
Безсънието (също инсомния) е трайно, болестно разстройство на съня и съответно на способността на човешкия организъм да отпочива.
Причините за безсънието могат да бъдат от различен произхоид, като най-често то се дължи на силен стрес, начални фази на тревожност, нер-вност, безпокойство, прекаляване с кофеин , използването на смарт устройства преди лягане , спортуване вечер и др. То се характеризира с трудно заспиване, над 40 минути, чести събуждания през нощта и след това трудно заспиване.
Инсомнията сама по себе си може да доведе до разстройтво на нервната система, поява на психични пробле-ми, спад на когнитивните способностим, отключване на хронични заболявания, влошаване на състоянието на кожата и косопад, нарушена мозъчна дейност и др. Затова, за да се справим с безсънието може да опитаме, като за начало да намалим приема на напитки с кофеин, да лягаме всеки ден по едно и също време, да подобрим зоната за сън, като подберем по-удо-бен за нас матрак, възглавница и за-вивки, медитация, прием на здравос-ловна храна, като приемът ѝ да бъде преди 19.00ч.
Ако стандартните методи също не помагат, можем да започнем приема и на някои билкови добавки, като ги приемем поотделно или в комбинация:
+Маточина се използва при нервно напрежение, проблеми със съня, стомашни болки, неразположение, спазми, менструални болки .
+Калифорнийски мак също може да се използва при проблеми със съня, има успокояващо и сънотворно действие. Може да се дава и при деца с нощно напикаване. Растението е в състояние да потиска предаването на нервните импулси на главния и гръбначния мо-зък. Има способността да има успоко-яващ ефект върху централната нер-вна система, да увеличава честотата на дишането.
+Пасифлора – релаксиращият и успокояващият ѝ ефект, който оказва върху нервната система, е бил известен още на ацтеките и маите. Освен сънотвор-но, активните ѝ съставки имат и болко-успокояващо и антиспазмично действие.
+Мелатонин – наричан още ,,хормонът на съня“ е хромон, който се произвежда от епифизната жлеза, ретината и стомашночревния тракт в отговор на тъмнината. Той е отговорен за регулацията на циркадния ритъм на тялото . Може да се приема под формата на таблетки, спрейове и сиропи, когато не можем да заспим.
При нужда от консултация, не се колебайте да ни посетите. Екипът на Аптеки