Menu

Как ни влияе киселинната храна? Как да алкализираме организма си? Кои храни са алкални и кои киселинни?

Както посочихме в предишния брой на списанието, бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите, които населяват човешкото тяло, могат да бъдат много опасни за организма, когато средата, в която живеят, се вкисели. Когато употребяваме киселинни продукти, особено с високо съдържание на глюкоза, ние ги храним, в резултат на което те започват неконтролирано да растат и се размножават. Тази популация се храни и хранителните вещества не стигат до нашия мозък и тъй като той контролира всичките функции в организма, настъпват сривове във функционирането му. Затова ние чувстваме необходимост да хапнем нещо сладко, за да го заредим с глюкоза. Така се получава един затворен кръг в организма постъпва нова порция захар, която храни гъбичките, бактериите и паразитите, които се размножават. За да изведе токсините от организма, черният дроб ги преработва, но той все по-трудно се справя с отпадъците от жизнената дейност на бактериите, гъбичките и вирусите, които се натрупват и съсипват организма. Отровеният организъм получава нервозност, депресия, раздразнителност, главоболие, ставни болки, възпаления на дихателните пътища, синузити, нарушения във функционирането на жлезите с вътрешна секреция и менструалния цикъл. Известно е, че киселинният показател pH е характерна черта на раковите, сърдечните болести, мозъчните заболявания, болестите на бъбреците, възпалителните процеси и белодробните заболявания.

За да забавим стареенето и да върнем здравето си, е необходимо да се възстанови организмът си от вредите, нанесени от вкисляването, и това става с помощта на алкализираща храна. Балансираната рН-среда осигурява нормалното протичане на метаболитните процеси в него, помага му да се справи с болестите. Здравият организъм съдържа запас от алкални вещества, които той използва при необходимост.

Как да се справим с повишената киселинност?

+ Необходимо е да се пие повече чиста вода – 30 мл на един килограм тегло на ден.

+ Да избягваме киселинна храна. Това са: месо, риба, птици, киселомлечни продукти, мляко, сирене рокфор, извара, яйца; Захаросъдържащи продукти – сладка, мармалади, компоти, шоколад, торти, бонбони; Изделия от пшенично брашно; Алкохол и газирани напитки – газираните напитки са най-киселинният продукт с рН= 2.47-3.1 (изпиваш една чаша газирано и губиш част от калция от костите си); какао, кафе, черен чай, растителни масла; Оцети, сосове, майонези; кисело зеле, кестени, кашу;  фъстъчено масло, миди, полиран ориз и др.

+ Силно алкално въздействие в организма имат салатите – от цвекло, краставици, чушки, моркови, ряпа, особено черна ряпа, зеле, магданоз, копър, спанак, грах, фасул, тиквички, гъби, авокадо. Доматите имат киселинен ефект (един от малкото зеленчуци с такъв ефект). Всички останали плодове и зеленчуци имат алкализиращ ефект. С такова действие са и елдата, овесът, ръжта, ядките, медът, козето мляко, ментата, пшеничните кълнове, зеленчуковите сокове, растителният бульон, растителният желатин, лимец, слънчогледово семе, тиквено семе, ленено семе, сусамено семе и др. Храни като анасон, канела, карамфил, джинджифил, кориандър снижават киселинният ефект от употребата на хляб с мая.