Menu

Есенните плодове и как да засилим техният здравословен ефект в грижата за имунитета и устойчивостта на организма към вирусите и инфекциите

Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива. Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни. И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен. Есента в България носи своето изобилие от плодове: грозде, круши, ябълки, нар, мушмули и др.  Всеки един от тези плодове се отличава с изключително полезни качества и свойства. А когато се консумират пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани с изключително здравословен ефект. Те играят важна роля в есенното пречистване на организма. Ще акцентуваме на някои от тях, които ще подготвят имунната ви система в борбата с есенните болести:

 

Круши

Крушите могат да направят всяка есенна рецепта по-вкусна и по-питателна. Плодът е добър източник на фибри и осигурява витамин С, мед (който може да помогне за предотвратяване на някои видове рак) и бор. Съдържа и богат набор от енергийни вещества – най-вече фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин. На тях се дължат ароматът и специфичният вкус на плода. При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава, а на киселините намалява. Крушата също така е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий.

Нар

Малките семенца на нара са богати на антиоксиданти, които са полезни за имунната система, имат фибри и калий, което насърчава сърдечно-съдовото здраве и подобрява кръвното налягане. Нарът е прекрасен есенен плод, който утолява жаждата. Богат е на антиоксиданти и витамини като P, C, А и B група. Съдържа също и калций, магнезий, желязо и фосфор, които действат изключително здравословно на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност. Този здравословен плод има благоприятно действие и за диабетиците, както и за мъжете, предразположени към проблеми с простатната жлеза.

Грозде

Този есенен плод е не само за вино, но и перфектен за десерт. Богат е на полифеноли и витамин К, което помага за изграждането на по-здрави кости. Гроздето е най-здравословният есенен плод. Неговите хранителни качества могат да помогнат за пречистване на организма, както и да въздействат благоприятно за предотвратяване на различни болести. То е изключително богато на витамин B1, B2, В3, C, P (рутин), които подпомагат и укрепват нервната система и стените на кръвоносните съдове. Гроздето съдържа и много минерални соли като калий, магнезий, калций, фосфор, желязо, сяра, манган, йод, мед, цинк, силиций. Те регулират водно-солевия обмен, заздравяват костите, ноктите, косата. Гроздето е препоръчително за хора със сърдечни, чернодробни и бъбречни проблеми да пречистят организма си чрез разтоварване с грозде. Гроздето има много благоприятни здравословни действия и за хора със заболявания на дихателната система. Сокът от грозде съдържа силно концентрирана проста захар. Тя е основно гориво за нашите клетки и тъкани, което дава на организма нужната енергия и го поддържа зареден през целия ден. Глюкозата в гроздето подпомага окислителните процеси, подобрява обмяната на веществата и улеснява усвояването на кислорода. Като резултат започва регулиране на алкално-киселинния баланс в човешкия организъм.

Тиква
Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи – магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.         

В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В – В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Ябълки
Те съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вируси. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват. Те са изключително богати на различни витамини: А, B1, B2, C, Е. Витамин Е помага за циркулацията на кръвта, регенерира тъканите, действа много добре за нормалното кръвосъсирване. Този плод е особено важен и за спортистите, защото поддържа мускулите и нервите. Ябълката съдържа голяма група микроелементи като калий, калций, магнезий, мед, желязо. Това е един от малкото плодове, който съдържа доста манган, йод, бор, хром и молибден. Всички тези витамини и микроелементи подпомагат нормалното функциониране на човешките органи, тъкани и жлези с вътрешна секреция. Ябълката е богата на ябълчна киселина, която заедно с пектиновите вещества, регулира хроничния запек. Пектинът в ябълките има невероятно ценното свойство да набъбва и поглъща отровите от чревния тракт. Ябълките са благоприятни и за сърдечно-съдовите заболявания. Дори, според известния лечител Пол Брег: „Човек който яде по 1 ябълка на ден, няма нужда да ходи на лекар“.

Мушмулата

Този плод също има своите много полезни здравословни качества. Мушмулата съдържа голямо количество витамини от А, C и B групата, както и минерали като калций, калий, магнезий, желязо, натрий и други. Богата е на пектин, фибри, скорбяла, ябълчена, лимонена и винена киселина, които пречистват много добре кръвта и действат благоприятно на нервната система. Подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Тя е силен антиоксидант и действа добре при хора с разстройство, поради танините, които съдържа.

В случай, че някои от изброените плодове не са ви от любимите, винаги може да набавите съдържащите се в тях витамини и минерали, чрез хранителни добавки, които можете да намерите в огромно разнообразие и форми в Аптеки Рени. А нашите фармацевти ще ви консултират персонално как и по какъв начин да ги приемате, за да имат най-благоприятен ефект. Заповядайте при нас и бъдете здрави!