Menu

Инсомния (безсъние)

Всеки човек се нуждае от качествен и здравословен сън. Сънят е част от естествения ни биоритъм. По време на съня нашия организъм се възстановява, поддържат се жизнено важни системи като имунната, опорно-двигателната и нервната системи. Необходимото количество сън е трудно да се определи, защото нуждите на всеки организъм са индивидуални. Значение има пола, възрастта, начина на живот, естеството на работата, здравословното състояние, физическото натоварване и други. При възрастен човек оптималното количество сън се приема за около 6 до 8 часа. Недостатъчният сън води до лесна уморяемост, затруднения във възприемането и запаметяването на нова информация, понижаване на имунитета.

Нарушенията на съня са свързани с неговата продължителност или с липсата на добро съотношение между фазите му. Благодарение на метода полисомнография можем да надникнем във физиологията на съня и да разберем, че всъщност това е сложен активен процес, в който мозъкът изобщо не спи, а функционира без почивка.

Фазите на съня са три:

 • Будно състояние – Човек е със затворени очи, но все още не е заспал.
 • NREM – т. нар. бавновълнов сън – Липсват очни движения, мускулния тонус е намален, понижава се сърдечната честота и кръвното налягане, дишането е ритмично. Ако човек бъде събуден в тази фаза се чувства дезориентиран и объркан за време и място.
 • REM – т.нар. бързовълнов сън – Характерна е пълна мускулна релаксация, бързи очни движения, неритмично дишане, нестабилно кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм. Ако човек бъде събуден в тази фаза на съня, той е в ясно съзнание и готов за ставане.

В рамките на нощта сънят протича в 4 – 5 цикъла от редуващи се фази от 90 – 110 мин. Дълбокият сън е свързан със възстановяване и съхраняване на енергийните ресурси на организма, а REM-съня е важен за работата на нервната система, прехвърлянето на информацията в постоянната памет и подготвянето на организма за адаптиране към променящи се ситуации.

Хормонът, който играе ключова роля за заспиването се нарича мелатонин. Мелатонина се произвежда от епифизната жлеза в мозъка. Производството му зависи от количеството светлина, на която е изложен човек. Обикновено нивата на мелатонин започват да се повишават при стъмване и нарастват до късна вечер, остават високи през по-голямата част от нощта, докато е тъмно. На сутринта с изгрева на слънцето нивата на мелатонин в кръвта се понижават и това кара човек да се събуди.

За да подсигурим нормалната физиология на тялото си, за да се събуждаме отпочинали, бодри и в кондиция за новия ден трябва да спазваме хигиена на съня. Ето някои препоръки за ползотворен и възстановяващ сън.

 1. Да се избягват физически натоварвания късно вечер и преди лягане. Препоръчват се само леки разпускащи йога-упражнения.
 2. Да се избягва преяждането вечер. Вечерята да е лека и да е минимум 3 часа преди лягане.
 3. Обстановката в спалнята трябва да бъде предразполагаща за почивка, т. е. затъмнена , тиха и спокойна.
 4. Температурата в помещението да е 18 – 20 градуса.
 5. Матрака и възглавницата трябва да са удобни.
 6. Часовете преди заспиване да се избягват стимуланти от рода на кафе, цигари, черен чай.
 7. Преди заспиване да се ограничи синята светлина, която се излъчва от телевизора, компютъра и телефона, тъй  като тя пречи на синтеза на мелатонин в мозъка .
 8. По възможност трябва да се избягва следобедния сън.
 9. Да не се ляга след 00,00 часа.
 10. При невъзможност за заспиване до 30 мин. Може да почетете книга или да послушате релаксираща музика.

Когато сте изпълнили всичките тези 10 препоръки и въпреки това не можете да заспите или се будите през нощта, ако сънят ви е непълноценен и се чувствате уморени и недоспали на другия ден може да се посъветвате с вашия фармацевт. В аптеките се предлага голямо разнообразие от хранителни добавки за сън, които съдържат основно: мелатонин, валериана, глог, мента, хмел, пасифлора, маточина, витамин Б6 и други.