Menu

Пролетна умора

След дългата и студена зима настъпва пролетта-сезон на пробуждане и ново начало, зараждане на нов живот, пречистване и не на последно място – пролетна умора, състояние наричано още с термина астения. Резките промени във времето и значителните температурни амплитуди през пролетните дни карат мнозина да се чувстват отпаднали и уморени. Това са симптоми на пролетната умора, които се проявяват когато организма е изтощен и претоварен от дългата зима и липсата на слънце. Винаги, когато човешкото тяло е изложено на внезапни промени в температурата или светлината, то неизбежно трябва да положи допълнителни усилия, за да се приспособи към новите ритми. Всъщност научни изследвания показват, че съществува тясна връзка между метеорологичните условия и физиологичните процеси, които управляват нашето тяло.

Един от най-лесните и приятни методи за избавяне от пролетна умора и депресия това са разходките на открито, съветват лекарите. В пролетните месеци е добре да се храним пълноценно с повече плодове и сезонни зеленчуци. Допълнителен сън и почивка също помагат за справянето с дискомфорта. Дори една малка следобедна дрямка от 15-30 минути може да се окаже ценен резерв от допълнителна енергия. Колкото и очевидно да е, също така е важно да стабилизираме нощния сън. С настъпването на пролетта често се случва да се събуждаме по-рано сутрин, поради удължаването на деня и ранното показване на слънцето, като препоръчително правило е постепенно да предвиждаме времето, в което да заспиваме. 

 

Като цяло причините за пролетната умора могат да бъдат различни и строго индивидуални, но често се посочва недостиг на витамини например. Важни в това отношение са не само всички витамини от група В, необходими за регулиране на усвояването на въглехидрати и протеини, но и витамин С, който поддържа имунната система ефективна. Витамин А, известен още като Ретинол също е много важен: той помага за укрепване на имунната защита и противодейства на клетъчното стареене благодарение на неговата антиоксидантна сила.

 

Витамин D, който се синтезира чрез излагане на слънце е от основно значение, което винаги е било свързано със здравето на костите, но не само, тъй като наскоро нови проучвания му  приписват важна роля за профилактика на депресията и справяне със стреса. 

 

В допълнение към витамините, особено през пролетта, не бива да се подценява и функцията на микроелементите и минералните соли. 

 

От деца знаем, че калцият е полезен за костите и зъбите, но също и за правилното функциониране на нервната система. Също толкова важни са магнезият, манганът и фосфорът, чийто дефицит може да доведе до астения и общо неразположение. Нивата и приема на желязо, цинк и мед също не трябва да се подценяват.

 

Когато усетим, че с настъпването на пролетта, настъпват и някои от типичните симптоми е желателно да не се подчиняваме и реагираме апатично, а да противодействаме на умората. Трябва да поддържаме енергията на тялото и духа си, за да можем да бъдем пълноценни и дееспособни през, може би, най-красивия сезон.

 

И накрая, поддържането на физическа активност и упражнения, дори и за не особено спортните натури, спомага за подобряване на настроението, отзивчивостта и тонуса. Правенето на малка гимнастика у дома или разходка на открито също помагат да се върнат тези ценни енергии обратно в циркулация заедно с пристигането на пролетта.

 

Важно е физическата активност да се превърне в ежедневен навик или да се практикува поне 40 минути 3-4 пъти седмично. Ползите, които могат да бъдат извлечени са много. Като начало физическите упражнения увеличават производството на енергия от тялото и се борят успешно с умората и слабостта много повече в сравнение с почивката. Не само, умерената физическа активност практикувана редовно има положителен ефект върху здравето и благополучието на хора от всяка възраст. Подобрява се функционирането на сърдечно-съдовата и дихателна системи, функционалното здраве, силата и баланса на организма, намаляването на риска от диабет и сърдечни заболявания. Освен това редовната физическа дейност може да облекчи стреса, депресията и безпокойството и следователно да подобри общото благосъстояние и качеството на живот. Разбира се, ако начина ни на живот е заседнал и се характеризира с намалена двигателна дейност остава винаги валидна препоръката да се подложим на медицински преглед преди да започнем какъвто и да е вид физическа активност..

Маг. фармацевт В. Цекова-Марков