Ако имате завишени стойности на т.н. лош холестерол е важно да се съобразите с това, което приемате като храна.
Какви храни да се избягват при завишен лош холестерол?
Сладкиши, които съдържат рафинирана захар и трансмазнини.
Зеленчуци приготвени с масло и сметана
Кои храни да се приемат умерено?
Рафинирани зърнени храни, като бяло брашно, бял ориз, бял хляб. Те са високо калорийни, бързо и практически напълно се усвояват от организма, а съдържат много по-малко полезни вещества и често стават причина за наднормено тегло.
Пълнозърнести храни – кафяв орис, булгур, просо, брашно тип грахам, овесена каша, лющен ечемик, царевица, овес, ръж, пълнозърнесто брашно и спагети и др.
Зеленчуци – сурови зеленчуци, зеленчуци на пара или печени без мазнина
Бобови храни и соя – бобовите растения съдържат разтворими фибри, които намаляват холестерола и риска от атеросклероза. Соевото мляко съдържа изофлавиноиди, които предпазват сърдечносъдовата система.
Плодове – пресни и замразени.
Риба, пилешко без кожа – те съдържат по-малко вредни мазнини от червените меса. Те не намаляват холестерола, но имат благоприятен ефект, когато заменят в диетата червените меса.
Препоръки за понижаване на TC-(общ) холестерол и LDL-холестерола:
Млечни продукти и яйца – Ограничете обикновеното сирене и сметаната или в поне ги заменете с нискомаслени сирена и извара. Пълномасленото прясно и кисело мляко заменете с нискомаслени такива. Яйцата приемайте умерено.
Сладкиши – Забравете за тортите и сладоледите. Най-много да ги замените с черен шоколад, пчелен мед или да използвате за сладък вкус захароза, фруктоза, глюкоза.
Ядки и семена – Кокоса се избягва, а ядките и семената се приемат умерено.
Готварски процедури – Пърженето се забравя. Може да печете на скара, но не често. Най-добрите варианти да приготвяте храната си, обаче, са варене, печене във фурна, готвене на пара.
Мазнини за готвене и сосове – добре е максимално да се ограничат маргарин, свинска мас, пушена сланина, палмово и кокосово масло. Умерена да е консумацията на краве масло. Добре е да се ползват студено пресован зехтин, слънчогледово масло и така нашумялото напоследък ГХИ – пречистено масло.