Menu

Здравословно хранене и предложение за меню

Ако имате завишени стойности на т.н. лош холестерол е важно да се съобразите с това, което приемате като храна.

Какви храни да се избягват при завишен лош холестерол?

  • Сладкиши, които съдържат рафинирана захар и трансмазнини.
  • Зеленчуци приготвени с масло и сметана

Кои храни да се приемат умерено?

  • Рафинирани зърнени храни, като бяло брашно, бял ориз, бял хляб. Те са високо калорийни, бързо и практически напълно се усвояват от организма, а съдържат много по-малко полезни вещества и често стават причина за наднормено тегло.
  • Картофи
  • Сушени плодове, желета, конфитюри, консервирани плодове, плодови сокове
  • Червени меса

Кои храни могат да се приемат често?

  • Пълнозърнести храни – кафяв орис, булгур, просо, брашно тип грахам, овесена каша, лющен ечемик, царевица, овес, ръж, пълнозърнесто брашно и спагети и др.
  • Зеленчуци – сурови зеленчуци, зеленчуци на пара или печени без мазнина
  • Бобови храни и соя – бобовите растения съдържат разтворими фибри, които намаляват холестерола и риска от атеросклероза. Соевото мляко съдържа изофлавиноиди, които предпазват сърдечносъдовата система.
  • Плодове – пресни и замразени.
  • Риба, пилешко без кожа – те съдържат по-малко вредни мазнини от червените меса. Те не намаляват холестерола, но имат благоприятен ефект, когато заменят в диетата червените меса.

Препоръки за понижаване на TC-(общ) холестерол и LDL-холестерола:

  • Млечни продукти и яйца – Ограничете обикновеното сирене и сметаната или в поне ги заменете с нискомаслени сирена и извара. Пълномасленото прясно и кисело мляко заменете с нискомаслени такива. Яйцата приемайте умерено.
  • Сладкиши – Забравете за тортите и сладоледите. Най-много да ги замените с черен шоколад, пчелен мед или да използвате за сладък вкус захароза, фруктоза, глюкоза.
  • Ядки и семена – Кокоса се избягва, а ядките и семената се приемат умерено.
  • Готварски процедури – Пърженето се забравя. Може да печете на скара, но не често. Най-добрите варианти да приготвяте храната си, обаче, са варене, печене във фурна, готвене на пара.
  • Мазнини за готвене и сосове – добре е максимално да се ограничат маргарин, свинска мас, пушена сланина, палмово и кокосово масло. Умерена да е консумацията на краве масло. Добре е да се ползват студено пресован зехтин, слънчогледово масло и така нашумялото напоследък ГХИ – пречистено масло.

 

Идеи за ежедневно здравословно меню

ЗАКУСКА варианти:

  • Варено яйце, краставица, 1филия пълнозърнест хляб;
  • Кисело или прясно мляко 2%, фини овесени ядки или трици (суровите ядки се накисват от вечерта;
  • Крем от авокадо и извара, краставица, 1филия пълнозърнест хляб;
  • Чия (предварително накисната0, 1/2банан, 1/2ябълка нарязани на кубчета;
  • Пълнозърнести макарони, извара обезмаслена – разбъркват се заедно с малко зехтин и сол;
  • Овесени ядки о чия (предварително накиснати), годжи бери, стафиди, боровинки;
  • Постна шунка, краставица, 1филия пълнозърнест хляб;

 

ОБЯД варианти:

  • Крем супа от тиквички с копър, салата с киноа, краставица, рукола, свинско бонфиле на фурна с билки
  • Салата домати, краставици, чушка, моцарела, маслини; грах яхния, 1филия пълнозърнест хляб
  • Таратор, чушки пълнени с телешка кайма, 1филия пълнозърнест хляб
  • Крем супа с пащърнак и морков; свинско печено със задушен спанак
  • Телешко варено
  • Вегетарианска мусака
  • Пуешко месо с пълнозърнест ориз

СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА варианти: сезонни и сушени плодове, смутита, сурови ядки (най-добре да са предварително накиснати).

ВЕЧЕРЯ варианти:

  • Печени чушки със зехтин и оцет, извара/моцарела, домат
  • Риба на скара
  • Омлет с извара/шунка
  • Пилешко филе, запечатано с домат и босилек във фолио
  • Морски дарове с пюре от нахут

Към всеки вариант за вечеря е добре да се добави салата айсберг с домати и краставици или салата от магданоз или със зеле, моркови, чушки и т.н.

Към всяка вечеря може да се добави и 1филия пълнозърнест хляб.

 

Екипът на Аптеки РЕНИ ви пожелава приятно здравословно хапване!