Menu

Минералите и ползите от тях за здравето

Минералите са вид микроелементи, от които се нуждаем, за да поддържаме тялото си здраво. В зависимост от количеството, в което се съдържат в организма, минералите  биват два вида: микроелементи, които се срещат в много малки количества в организма -желязо, цинк, селен, мед и други и макроелементи, които се срещат в голямо количество в организма – натрий, калций, калий, хлор, магнезий и фосфор.

Калций: Това е минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм. Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. От друга страна – калцият и магнезият отговарят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човека. След 30-годишна възраст костната маса на човека започва да намалява, затова е важно да се осигурява достатъчно наличие на калций. Дневната доза е около 800-1200 мг. Калцият поддържа здравината на костите и зъбите. Съдейства за нормалната сърдечна дейност. Облекчава оплакванията от безсъние. Стимулира метаболизма на желязото. Оказва помощ и на нервната система. При недостиг води до рахит и остеопороза. Естествени източници на калция са млякото и млечните продукти, сиренето, соята, сьомгата, фъстъците, орехите, слънчогледовото семе, зрялия фасул, броколите и зелето.
Натрий: Натрият и калият играят еднакво съществена роля за нормалния растеж. Поглъщането на големи количества натрий (сол) води до изчерпване на запасите от калий. Храните с високо съдържание на натрий стоят в основата на високото кръвно налягане. Нуждата от натрий възлиза на около 1800-2400 мг дневно. Натрият помага за поддържане на калция и други минерали, разтворими в кръвта. Натрият съдейства за предотвратяване на изтощението вследствие на топлина или слънчасване. Стимулира правилното функциониране на нервите и мускулите. При недостиг води до нарушено смилане на въглехидрати и невралгия. Естествените източници на натрий са зеленчуците, бирената мая, сусама и сушените плодове.

Магнезий:.Известен е като антистресов минерал. Помага в борбата срещу депресия. Стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Поддържа зъбите в добро състояние. Спомага за предотвратяване на калциевите натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни. Облекчава нарушеното храносмилане. В комбинация с калций действа като естествено успокояващо средство. Дневната доза е около 800-1200 мг. Ако се консумира алкохол или се провеждат ежедневни изтощителни тренировки трябва да се увеличи приема на магнезий. При недостиг води до тремор (треперене). Естествените източници на магнезий са несмляното жито, смокините, бадемите, бананите, ядките, семките, зеленолистните зеленчуци.
Калий: Заедно с калция, калия участва в работата на мускулите и нервната система ,отговаря за баланса на течностите, електролитите и киселините. Ако калият е в нужното количество, кръвното налягане се нормализира, ако нивото му  е занижено,се появява риск от инсулт. Дневната доза е около 1,6-2 мг. Естествените източници на калий са ядките, сушените плодове, гъбите, зелето, картофите, чая, кафето, бананите, млякото, пъпеша.

Желязото е от жизнено значение за производството на хемоглобин , миоглобин (червеният пигмент на мускулите) и някои ензими. Дневната дажба е 10-15 мг за възрастни и 30 мг за бременни жени. За един месец жените губят два пъти повече желязо в сравнение с мъжете. От своя страна желязото е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините. Желязото подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма, лекува и предпазва от анемия, предизвикана от недостиг на желязо, възстановява добрия тонус на кожата. При недостиг води до анемия. Естествените му източници са: Свински черен дроб, говежди бъбреци, сърце и черен дроб, нишесте, брашно, изсушени праскови, червено месо, жълтък, стриди, ядки, фасул, аспержи, меласа, овесено брашно.

Цинкът обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа ензимната система и клетките. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращението на мускулите. Помага за образуването на инсулин. Играе важна роля за стабилността на кръвта и за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма. Оказва благоприятен ефект върху простатата, както и върху развитието на половите органи. Оказва влияние върху мозъчната функция и лечението на шизофрения. Цинкът е необходим и при ДНК-синтезата. Препоръчителната дажба е 12-15 мг за възрастни (малко повече при кърмачки). Прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от цинка в хранителните продукти се губи при кулинарна обработка. Полезните ефекти от употребата му са: скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани, отстранява белите петна по ноктите, възвръща загубения усет за вкус, допринася при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата, ,помага за намаляването на отлагането на холестерол, също и при лечението на умствени смущения. При недостиг води до хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза, хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези). Можем да го открием в месото, черния дроб, морските продукти, пшеничния зародиш, бирената мая, тиквеното семе, яйцата, обезмасленото сухо мляко.

Селен: Селенът и витамин Е са синергисти и антиоксиданти, предотвратяващи или най-малкото забавящи остаряването и уплътнението на тъканите вследствие окисление. Мъжете имат по-голяма нужда от селен. Почти половината от количеството му в организма е концентрирано в тестисите и частите от семенните канали в съседство със простатната жлеза. Селен се губи също така и със спермата. Селенът съдейства за поддържане еластичността на тъканите, характерна за младежката възраст, облекчава горещите вълни и дискомфорта, свързан с менопаузата, помага при лечение и предпазване от пърхот. Вероятно неутрализира някои карциногени и осигурява защита срещу отделни видове рак. При недостиг води до преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила. Ще го открием в: бъбреците, черния дроб, ястията от морски продукти, пшеничния зародиш, триците, риба тон, лука, доматите и броколите.

Мед: Необходим е за трансформиране на телесното желязо в хемоглобин. Може да проникне в кръвното русло 15 минути след поглъщане. Допринася за оползотворяване на аминокиселината тирозин, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Установена е наличност в цигари, противозачатъчни медикаменти и при замърсяване, причинено от автомобили. Играе важна роля за асимилирането на витамин С. Точна дневна дажба не е определена, но се препоръчва количество от 1,5 до 3 мг за възрастни. Медта поддържа енергията на високо ниво като помага при абсорбцията на желязото , при недостиг води до анемия и едема. Намира се в зрелия фасул, граха, пшеницата, сушените сини сливи, карантията.

Всички тези минерали, които подробо описахме, може да намерите в таблетна форма, самостоятелно или в комбинация, като хранителни добавки във всички Аптеки Рени и ще бъдете професионално консултирани от нашите специалисти. Правете профилактика, бъдете здрави!